Protest u Prištini nakon sumnje u silovanje maloljetnice

Mreža žena Kosova je kazala da "silovanje djevojaka i žena u našem društvu ostaje jedna od glavnih briga, zbog čega svi moramo dizati glas, stalno i bez ikakvih kompromisa"

3767 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Desetine građana protestovalo je 14. marta u Prištini, tražeći sigurnost i pravdu za djevojke i žene, nakon sumnje da je maloljetna djevojčica silovana nekoliko dana ranije.

Demonstranti su marširali na trgu "Zahir Pajaziti" u glavnom gradu Kosova, držeći plakate sa natpisima "Sigurnost za žene", "Dolje patrijarhat", "Žene, revolt" i "Pravda za žene".

Protest je organizovao Kolektiv za feminističku misao i akciju.

Osnovni sud u Peći potvrdio je 13. marta Radiju Slobodna Evropa da su dvije osobe uhapšene i osuđene na jednomjesečni pritvor kao osumnjičene za silovanje trinaestogodišnje djevojčice u Glogovcu.

Kosovska policija je u dnevnom izvještaju od 11. marta navela da istražuje slučaj koji je opisala kao "nestanak žrtve"

"Prijavljeno je da je žrtva napustila kuću i da je njena lokacija nepoznata. Istražna jedinica je 11.03.2024. godine oko 00:50 locirala žrtvu koju su pratila dva osumnjičena muškarca. Slučaj se istražuje", stoji u izvještaju.

Mreža žena Kosova (KWRK) pozvala je vlasti u objavi na Fejsbuku da osumnjičene privedu pravdi.

KWRK zahtijeva od institucija, posebno od Tužilaštva u Peći, da sprovedu ozbiljnu istragu o prekršaju i sačine optužnicu kako bi prekršioci dobili zasluženu kaznu, saopštila je ova mreža.

Ova mreža je dodala da "silovanje djevojaka i žena u našem društvu ostaje jedna od glavnih briga, zbog čega svi moramo dizati glas, stalno i bez ikakvih kompromisa".

Na Kosovu se, prema podacima kosovske policije, svake godine prijavi na desetine slučajeva seksualnog nasilja.

Mreža žena Kosova saopštila je da su najveći broj žrtava ovog nasilja devojčice od 13 do 16 godina.

Krivični zakon Kosova predviđa kazne od dvije do 15 godina zatvora za silovanje i druge seksualne napade.

Bonus video: