Srbija: Pokret Ekološki ustanak traži da se zgrada Generalštaba pretvoti u Muzej žrtava NATO agresije

Lider pokreta, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je novinarima ispred zdanja nekadašnjeg Generalštaba, gdje su postavili štand na kome se može potpisati peticija, da će tekst te peticije poslati ambasadorima svih zemalja koje su učestvovale u NATO bombardovanju

2395 pregleda 4 komentar(a)
Nestorović i Jovanović, Foto: Beta
Nestorović i Jovanović, Foto: Beta

Pokret Ekološki ustanak pokrenuo je danas peticiju "Stop poklanjanju Generalštaba ofšor kompanijama", kojom traži da se ta zgrada u Beogradu, glavnom gradu Srbije, oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, pretvori u memorijalni kompleks, odnosno Muzej žrtava NATO agresije.

Lider tog pokreta, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je novinarima ispred zdanja nekadašnjeg Generalštaba, gdje su postavili štand na kome se može potpisati peticija, da će tekst te peticije poslati ambasadorima svih zemalja koje su učestvovale u NATO bombardovanju.

"Počev od ambasadora SAD, Kristofera Hila, pa sve do francuske ambasade. Svih onih koji su rušili Srbiju 1999. godine. Pozivam ih da se priključe, da potpišu ovu peticiju i da podrže ovaj predlog da na ovom mjestu bude jedino što može da bude - a to je memorijalni centar žrtava NATO agresije", kazao je Jovanović.

On je pozvao građane da potpišu peticiju kako bi se spriječilo "da se na mjestu zločina dogodi još jedan zločin", dodajući da bi o tome morala da se vodi stručna javna rasprava, o čemu će odlučivati arhitekte i urbanisti koji će dati rešenje.

Jovanović je od ministra građevinarstva, Gorana Vesića, koga je Vlada Srbije ovlastila za potpisivanje memoranduma o revitalizaciji tog prostora, zatražio da javnosti na uvid dostavi šta je sve potpisano.

"Na ovom prostoru Gorane Vesiću, ginuli su ljudi... Čiju zemlju poklanjaš Gorane Vesiću, ti koji si prošao sve strukture vlasti? Za ovo ćeš morati da odgovaraš", kazao je on, dodajući da bi Vesić trebalo da se zapita šta će se dogoditi kada u Srbiji na snagu stupe zakoni.

Prema njegovim rečima, taj prostor bi stranim firmama u početku bio dat na zakup ofšor kompanijama iz amerike, nakon čega bi se, kako tvrdi, tu gradili "stambeno-poslovni objekti", odnosno "Beograd na vodi 2".

Poslanica Ekološkog ustanka, Danijela Nestorović, odbacila je Vesićeve navode da nije potpisao ništa, navodeći da Vesić na taj način obmanjuje javnost, jer jer u dokumentu koji je objavio taj pokret "jasno stoji da je Vesić u ime Vlade Srbije potpisao memorandum o razumijevanju sa američkom kompanijom 'Kušner'".

Nestorović je navela da će zahtjevom za pristup informacijama od javnog značaja zatražiti da joj se dostavi taj memorandum, kako bi se vidjelo na šta se obavezala Vlada Srbije, kao i investicioni ugovor, ukoliko već postoji.

"Memorandum o razumijevanju je prvi korak ka kasnijem zaključenju investicionog ugovora. Memorandum je potpisan, apsolutna je neistina ovo što tvrdi Goran Vesić, da ništa nije potpisano. Oni su partnere već našli, oni su imenom i prezimenom imenovani u ovom predlogu zaključka i očekujem da su vjerovatno već našli i partnere za investicioni sporazum. Možda već postoji i predlog toga, mi to za sada ne znamo", rekla je Nestorović.

Dodala je da već postoji projekat koji su izradile mlade arhitekte 2022. godine, kojim se predviđa restauracija i opstanak kulturnog dobra na tom prostoru, zbog čega je od Arhitektonskog fakulteta zatražila da taj projekat ponovo dostavi Vladi Srbije.

Nestorović je ocijenila da bi o tom slučaju trebalo da se izjasni i Zavod za zaštitu spomenika kulture i kaže da li je Vlada Srbije zatražila skidanje zaštite sa tog kompleksa zgrada, pod kojom se nalaze od 2005. godine.

Prema njenim riječima, suština tog memoranduma je da se kompleks Generalštaba, koji je pod zaštitom države, pokloni privrednom društvu koje bi bilo registrovano u Srbiji, a koje će oformiti ofšor kompanija. "Ta firma, kada bude registrovala privredno društvo na teritoriji Srbije, dobiće u zakup na 99 godina ovu lokaciju, sa mogućnošću pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine. To se pravno može tumačiti kao neka vrsta poklona", navela je Nestorović ističući da je "apsurd" poklanjati kulturno dobro ofšor kompanijama.

Zavod: Generalštab pod zaštitom, nije bilo predloga za ukidanje statusa kulturnog dobra

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane, oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, ima status kulturnog dobra i da Zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument kojim se predlaže ukidanje tog statusa.

"Ovaj zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument predlog za ukidanje statusa kulturnog dobra - spomenika kulture 'Zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Beogradu", navodi se u odgovoru Zavoda na pitanja agencije Beta.

Zavod je naveo da je za zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Ulici kneza Miloša 33-41 utvđen status kulturnog dobra - spomenika kulture Odlukom objavljenom u Službenom glasniku (br 115/05), u kojoj su propisane i mjere zaštite spomenika kulture i zaštićene okoline.

U skladu sa Zakonom o kulturnom nasljeđu, kako su dodali, za intervencije na nepokretnostima koje uživaju status kulturnog dobra neophodno je pribavljanje uslova za preduzimanje mjera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju iz nadležnosti Zavoda, odnosno ukoliko je u pitanju kategorija od izuzetnog značaja - iz nadležnosti Republičkog zavoda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dostavio je agenciji Beta i odluku objavljenu u Službenom glasniku u decembru 2005. godine, u kojoj se kao mjere zaštite navodi "očuvanje autentičnog izgleda, horizontalnog i vertikalnog gabarita, konstruktivnih i oblikovnih elemenata arhitekture kao i originalnih materijala".

Predviđeno je i redovno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture.

Mjere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture podrazumijevaju zabranu gradnje ili postavljanje objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namjenom, gabaritom, volumenom i oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njeguvu zaštićenu okolinu.

Mjere se odnose i na urbanističko, komunalno i hortikulturno uređenje, održavanje i korišćenje prostora zaštićene okoline spomenika kulture.

Pokret Ekološki ustanak je naveo da će taj prostor, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, biti predat u zakup toj kompaniji na 99 godina, bez nadoknade, kao i da postoji mogućnost da zgrada bude srušena ili pretvorena u hotel.

Ministar Vesić odbacio je navode da je bilo šta potpisano, ali nije negirao da ga je Vlada ovlastila da potpiše memorandum sa kompanijom koja bi izvršila revitalizaciju tog prostora.

Bonus video: