Jutarnji list: Milanović će biti kandidat za premijera Hrvatske - mora li dati ostavku na mjesto predsjednika?

Milanović je najavio stvaranje vlade nacionalnog spasa nakon pobjede na izborima

13106 pregleda 7 komentar(a)
Grbin i Milanović, Foto: Screenshot/Youtube
Grbin i Milanović, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović biće kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za premijera, saznaje Jutarnji list.

Taj medij piše da se Milanović, par sati nakon što je objavio iznenađujući datum izbora, neočekivano pojavio u centru Zagreba na pres konferenciji SDP zajedno sa poslanikom te partije Peđom Grbinom.

Jutarnji list navodi da ustavni stručnjaci koje su kontaktirali nisu sigurni da li bi Milanović prije toga trebalo da podnese ostavku.

Sam Milanović na Fejsbuku je poručio sljedeće:

"Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam se kandidovati kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. aprila ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupiću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz podršku nove većine u Hrvatskom saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obavljati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obavezama i dužnostima."

Jutanji list navodi da je Grbin prvi rekao da će Milanović biti kandidat za premijera.

"Znam da je bilo puno kritika na moj račun i zato ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade", rekao je Grbin danas na konferenciji za novinare na zagrebačkom Marulićevom trgu i prepustio mjesto pred mikrofonima Milanoviću, kojeg je najavio kao "nosioca SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade Republike Hrvatske".

Milanović se potom obratio kratkom izjavom, pozvao na okupljanje pojedinaca i stranaka te najavio stvaranje vlade nacionalnog spasa nakon pobjede na izborima.

"U životima svakog od nas postoje trenuci u kojima trebaš izaći iz zone komfora jer drugačije ne može", rekao je istakavši kako je taj čas za njega kucnuo "nametom stanovitog Turudića".

"To nije kap koja je prelila čašu, to je kanta koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju već godinama", kazao je.

"Svi legalni, legitimni, pristojni načini, i oni možda malo manje pristojni, i pokušaji da se to dokine i spriječi završili su s još većim zulumom, bezobrazlukom, samovoljom, bezakonjem", dodao je.

"Došlo je vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj Zagori, da se konji sedlaju", poručio je Milanović te najavio da će okupiti saborsku većinu za "vladu nacionalnog spasa".

"Baš tako – nacionalnog spasa. I punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih štala, koje su AP i njegova bulumenta ostavili iz sebe", kazao je.

"Čitave rijeke će, baš kao u grčkom mitu, biti potrebne da se to preusmjeri i da bi se to postiglo. Ovoga puta ne Heraklove rijeke, Alfej i Penej, nego rijeke pravde. Rijeke pravde dolaze", rekao je citirajući stihove pjesme Jure Stublića.

"Obećavam, kao i nekad, odlučnu i čistu vlast. Lopove, ugnjetače i njihove pomagače izbacićemo i zapriječićemo im povratak, ali ovog puta na dugo", poručio je.

On je dodao da sa njim znaju na čemu su, te rekao kako se ni on ni njegovi saradnici nisu ogriješili niti će se ogriješiti o uzuse vlasti koji vrijede u civilizovanim, modernim, zapadnim društvima i demokratijama te pozvao na okupljanje stranaka i pojedinaca.

"Sve neokaljane i čestite političke ljude i stranke pozivam na okupljanje. Razlike među nama postoje i nakon ove objave i trenom ove objave neće prestati. Ali od tih razlika, vjerujem, jača je vjera i snaga u to da možemo raditi zajedno i hoćemo raditi zajedno za dobrobit zemlje koja nam je jedina i do koje je jedino nama zaista stalo. Drugima ili nije ili ni ne znaju za nas. Rijeke pravde dolaze, izliće se u proljeće izliće se u proljeće, cijelom zemljom u proljeće… I vidimo se u jednoj boljoj i vedrijoj zemlji Hrvatskoj", poručio je Milanović s Marulićeva trga na kojem je SDP sazvao konferenciju za novinare nakon što je Milanović kao predsjednik Republike objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu, 17. aprila.

Bonus video: