Milanović ponovio da neće dati ostavku: Ako ustavne sudije izvrše nalog kukavice Plenkovića...

"Na ovim izborima ću učestvovati kao kandidat za premijera i pobijediti", poručio je Milanović

12446 pregleda 10 komentar(a)
Milanović, Foto: Reuters
Milanović, Foto: Reuters

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovio je danas da neće podnijeti ostavku na tu funkciju, da će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidat za premijera opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i da će - pobijediti.

"Andrej Plenković i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) su od juče svjesni da gube izbore za Hrvatski sabor. I zato su odmah, u strahu od poraza, krenuli osporavati ustavnost mojeg učešća na parlamentarnim izborima", napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je poručio građanima da mogu biti mirni, bez obzira na to šta oni govore i kakvu god odluku HDZ ustavne sudije budu donijele.

"Na ovim izborima ću učestvovati kao kandidat za premijera i pobijediti. Ako ustavne sudije izvrše nalog kukavice Plenkovića, kao što su poslušno izvršavali sve njegove naloge proteklih godina, pa me spriječe da budem kandidat na listi u prvoj izbornoj jedinici u kojoj se i on kandiduje, lista naše koalicije će svejedno da pobijedi", istakao je aktuelni predsjednik Hrvatske i bivši predsjednik SDP.

On je takođe poručio građanima da ne brinu, budući da neće dati ostavku na dužnost predsjednika, jer neće da prepust svu vlast u Hrvatskoj u ruke Plenkoviću i HDZ.

Milanović je objasnio da bi u slučaju da odstupi s dužnosti predsjednika Republike prije pobjede na ovim izborima i prije izbora novog predsjednika Hrvatskog sabora, dužnost predsjednika Republike privremeno preuzeo dosadašnji predsjednik Sabora, Gordan Jandroković iz HDZ.

"Dakle, Plenković i Jandroković bi u tom slučaju upravljali državom, preuzeli bi apsolutnu vlast u Hrvatskoj. To je ono što zapravo i žele, ovladati i porobiti sve institucije hrvatske države. Siguran sam da im hrvatski ljudi to neće dopustiti", naglasio je Milanović.

On je istakao da nikakve neustavnosti neće biti kod preuzimanja vlasti nakon pobjede na izborima.

"Kao predsjednik Hrvatske biću kandidat za premijera nakon naše pobjede na izborima i nakon konstituisanja novog saziva Hrvatskog sabora odstupiću s dužnosti predsjednika, na dužnosti predsjednika Republike zamijeniće me, kako to Ustav striktno u članku 97. Propisuje, novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora, a to neće biti HDZ-ovac Jandroković", dodao je Milanović.

On je najavio da će, kada okupi većinu poslanika, od vršioca dužnosti predsjednika Hrvatske, tražiti da mu povjeri mandat za sastav nove vlade.

"Zapamtite, samo vi odlučujete ko će pobijediti na izborima, ni ustavne sudije, ni HDZ-ova kabala, samo vi", poručio je Milanović biračima.

Odluka Milanovića da učestvuje na parlamentarnim izborima, 17. aprila, na listi SDP izazvala je veliko iznenađenje u zemlji, ali i polemiku da li prije kandidature treba da podnese ostavku.

Više ustavnih stručnjaka, ali i predsjednik SDP Peđa Grbin pozvali su Ustavni sud da se o tome što prije izjasni. Iz tog suda su poručili da će Milanovićevu kandidaturu ispitati na sjednici u ponedjeljak.

Iako Ustav eksplicitno ne zabranjuje predsjedniku kandidaturu, već samo članstvo u stranci i obavljanje druge javne ili političke funkcije, mnogi stručnjaci smatraju da je funkcija predsjednika nespojiva sa kandidaturom na parlamentarnim izborima.

Neke stranke, uglavnom ljevice i centra, pozdravile su Milanovićevu odluku o izlasku na izbore, na kojima će se suprostaviti premijeru i predsjedniku HDZ Andreju Plenkoviću, čiji je bio glavni kritičar sve vrijeme mandata.

Brojni analitičari u prvim reakcijama istakli su da Milanović preuzima rizik, ali i da daje vjetar u leđa opoziciji, koja je bila gotovo bez šanse na parlamentarnim izborima.

Milanoviću petogodišnji predsjednički mandat ističe početkom 2025. godine a redovni predsjednički izbori treba da budu održani krajem ove godine.

Iz HDZ su oštro kritikovali Milanovićevu najavu, a Plenković je danas na stranačkom saboru u Zagrebu rekao da je riječ o presedanu i da Milanović više nije predsjednik države, kao što ni predsjednik SDP Peđa Grbin više nije predsjednik te stranke.

On je istakao da s obzirom na dobre rezultate njegove vlade, HDZ nisu problem politički konkurenti.

Predstavnici HDZ na skupu su govorili i o datumu izbora smatrajući da je terminom 17. aprila (srijeda), Milanović pokušao da spriječi dijasporu da glasa, posebno Hrvate iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Šef HDZ BiH Dragan Čović rekao je na skupu u Zagrebu da će dan izbora u Hrvatskoj biti neradni dan i u BiH, a ta njegova najava izazvala je ovacije prisutnih članova HDZ.

Bonus video: