Milanović: Odluka Ustavnog suda je ustavni puč, biću premijer

On je ustavne sudije nazvao gangsterima, seljačinama i primitivcima

10441 pregleda 7 komentar(a)
Milanović, Foto: REUTERS
Milanović, Foto: REUTERS
Ažurirano: 18.03.2024. 18:54h

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je ustavne sudije nazvao nepismenim gangsterima, a njihovu odluku da ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima, ustavnim pučem.

On je u izjavi novinarima u Veloj Luci na ostrvu Korčuli rekao da će na kraju biti premijer i pozvao građane da se ujedine protiv vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"S takvim ljudima mi imamo posla. Apelujem na svoje kolege, prijatelje i na hrvatski narod i građane, jer oni će na kraju presuditi ovu ustavnu krizu, koja je ustavni puč, s takvim ljudima se ne može drugačije. Dakle, to se mora riješiti izborima", rekao je Milanović, prenijela je agencija Hina.

On je naglasio da će na kraju biti mandatar za sastav nove vlade i hrvatski premijer, na legalan i pristojan način, ali da "toj bandi neće reći kako".

Milanović je pozvao građane da se na predstojećim parlamentranim izborima, 17. Aprila, ujedine protiv HDZ i "bande Andreja Turudića", aludirajući na premijera Andreja Plenkovića i novoizbranog glavnog državnog tužioca Ivana Turudića, i da glasaju za listu Socijaldemokratske partije.

"Sve je dobro. Ništa nije loše, ovo su vremena u kojima se borimo za - virtualno, ne stvarno - život ili smrt", poručio je Milanović.

On je ustavne sudije nazvao gangsterima, seljačinama i primitivcima, prenio je portal Indeks.hr.

"Biću kandidat na izborima, kao što bih mogao da budem i na evropskim izborima. Neću, naravno, mandat dati sebi. Šta je tu sporno, nepismeni gangsteri", upitao je Milanović koji je ponovio da neće podnijeti ostavku na mesto predsjednika da ne bi svu vlast prepustio HDZ.

Milanović je rekao da će se s "gangsterima obračunati poslije izbora u okviru Treće republike".

On je sugerisao strankama okupljenim oko SDP, koje su ga podržale za budućeg premijera, da budu lukave i da se čuvaju, jer ih je "ta gangsterska družina uzela za taoce" i prijeti političkim stankama.

Predsjednik SDP Peđa Grbin izjavio je danas u Zagrebu da se odluka Ustavnog suda Hrvatske mora poštovati i da više ne smije da govori da je predsjednik Zoran Milanović kandidat te stranke za premijera, ali da će to "uskliknuti" poslije izbora.

"Rijeke pravde dolaze"

Milanović se oglasio kratkom porukom na društvenim mrežama pošto je ranije danas Ustavni sud utvrdio da ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentranim izboriuma dok je na funkciji predsjednika.

"Rijeke pravde dolaze", napisao je Milanović na Fejsbuku, citirajući tako naslov pjesme zagrebačke rok grupe Film, iz sredine osamdesetih godina, a u kojoj naredni stih glasi "Rijeke pravde izliće se, cijelom zemljom u proljeće"

On je juče ponovio da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske bez obzira na odluku Ustavnog suda i da će ostati kandidat za premijera Socijaldemokratske partije (SDP) iako ne bude na stranačkoj listi.

"Na ovim ću izborima učestvovati kao kandidat za premijera i pobijediti. Ako ustavni sudije izvrše nalog kukavice (premijera Andreja) Plenkovića, kao što su poslušno izvršavali sve njegove naloge proteklih godina, pa me spriječe da budem kandidat na listi u prvoj izbornoj jedinici u kojoj se i on kandiduje, lista naše koalicije će svejedno da pobijedi", rekao je Milanović.

Odluka predsjednika Milanovića, bivšeg predsjednika SDP, da učestvuje na parlamentarnim izborima na listi SDP i da bude kandidat te stranke za premijera izazvala je veliko iznenađenje u zemlji, ali i polemiku da li prije kandidature treba da podnese ostavku.

Ustavni sud danas je zaključio da Milanović ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima dok je na predsjedničkoj funkciji.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je da je sa devet glasova "za" i dva glasa "protiv" Ustavni sud utvrdio da Milanović ne može da bude kandidat na izborima, niti istican kao kandidat za budućeg premijera i da na taj način učestvuje u političkoj kampanji.

On je dodao da ukoliko predsjednik želi da se kandiduje, mora odmah da podnese ostavku predsjedniku Ustavnog suda.

"Nadam se da će predsjednik i SDP poštovati upozorenje Ustavnog suda. Šta ako ne budu, ne želim da prejudiciram", rekao je Šeparović upitan o ranijoj Milanovićevoj najavi da će ostati kandidat za premijera SDP, bez obzira na odluku Ustavnog suda.

On je upozorio da će se taj sud koristiti "svim ovlašćenjima, koja mogu da idu i do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacionog postupka, pa nadalje, uključujući i odluku o raspisivanju izbora".

Šeparović je još rekao da je Milanović, od petka kada je najavio kandidaturu, postupao neustavno.

Bonus video: