Ostrvo bunkera i tunela koje Trampov zet želi da pretvori u luksuzno odmaralište

Međunarodni mediji su objavili da Kušnerova kompanija Affinity planira da na ovom području izgradi hiljade hotelskih soba i vila.

17497 pregleda 3 komentar(a)
Ostrvo Sazan, Foto: Printscreen YouTube
Ostrvo Sazan, Foto: Printscreen YouTube

Puno bunkera i tunela i nekada korišćeno od strane Sovjetskog Saveza i komunističke Albanije kao vojna baza, najveće ostrvo Albanije, Sazan, u budućnosti bi moglo postati luksuzna turistička destinacija.

Nekadašnja velika vojna baza danas je uglavnom napuštena. Ostrvo je od 40-ih kontrolisala albanska vojska i na hiljade vojnika živjelo je tamo sa poridicama do 90-ih godina. Sazan je bio misterija za mnoge Albance, dok ostrvo nije otvoreno za turiste 2017, od maja do oktobra, a 2021. privuklo je pažnju Džareda Kušnera, zeta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako je saopšteno iz Vlade Albanije, Kušnerova prijava za investiciju na ovoj lokaciji je još u početnoj fazi u Agenciji za razvoj investicija Albanije i još nije javna. Iz ove agencije su za RSE rekli da su od američke kompanije "Atlantic Incubator Partners LLC" dobili iskaze interesovanja za realizaciju turističkog naselja na ostrvu Sazan. Prema njihovim riječima, aplikacija je u fazi prikupljanja i podnošenja dokumentacije.

Ova moguća investicija, međutim, izazvala je zabrinutost u pogledu štete koju može nanijeti morskom području oko ostrva, koje je dio zaštićenog morskog nacionalnog parka u Albaniji.

Ostrvo Sazan, međutim, nije jedini Kušnerov interes.

Odmah preko puta ostrva nalazi se područje Zvernec. Ovo priobalno područje je kao priliku za ulaganje spomenuo i Džared Kušner. Detalji o ovom projektu nisu poznati. Čak ni Ministarstvo turizma u Albaniji nije potvrdilo da zna nešto o tome. Međutim, međunarodni mediji su objavili da Kušnerova kompanija "Affinity" planira da na ovom području izgradi hiljade hotelskih soba i vila.

Obalsko područje Zverneca je zaštićeno područje u Albaniji kao prirodno dobro.

Bonus video: