Osmani: Zajednica nije uslov za članstvo u Savetu Evrope

Zajednica opština sa srpskom većinom dogovorena je u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, a Srbima na Kosovu bi trebalo da pruži veća prava.

2546 pregleda 7 komentar(a)
Vjosa Osmani, Foto: Slađan Fatić
Vjosa Osmani, Foto: Slađan Fatić

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u srijedu da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom nije uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Ona je novinarima u Prištini rekla da izvjestilac za Kosovo Dora Bakojanis preporučuje da Kosovo postane punopravna članica te međunarodne organizacije, kao i da je ispunilo uslove.

"Ako pročitate njeno pismo, posebno 11. član u izvještaju, pojašnjava se da je Zajednica obaveza (Kosova) nakon prijema (u Savjet Evrope). Tako da nema govora da je u ovoj fazi osnivanje Zajednice uslov", rekla je Osmani.

Zajednica opština sa srpskom većinom dogovorena je u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, a Srbima na Kosovu bi trebalo da pruži veća prava.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 15. marta, rekao da bi Zajednica opština sa srpskom većinom i pitanje eksproprijacije na sjeveru Kosova mogli da budu postavljeni kao dodatni uslovi od nekih članica Savjeta Evrope.

Najavljeno je da će Komitet za politiku i demokratiju Savjeta Evrope u srijedu popodne održati sjednicu, na kojoj se očekuje glasanje o izvještaju Dore Bakojanis.

U međuvremenu je na zahtjev Vlade Kosova, manastiru Visoki Dečani 20. marta vraćeno 24 hektara zemlje i šume na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2016.

To pitanje moglo bi biti odlučujuće za zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, tokom Parlamentarne skupštine te institucije koja će se održati u aprilu.

Kosovske vlasti godinama su odbijale da manastiru Visoki Dečani dozvole da u katastar upiše 24 hektara zemlje i šume jer su smatrali da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Ilirija, te da nikada nije pripadala manastiru.

Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da se stav Vlade prema "ovoj nikad štetnijoj odluci" neće promijeniti, ali da, s druge strane, nema sumnje da članstvo Kosova u Savjetu Evrope "ne bi bila samo istorijska pobjeda već i gigantski korak" da Kosovo prizna pet članica Evropske unije koje to nisu uradile.

Predsjednica Vjosa Osmani navela je da su kosovske institucije posvećene lobiranju za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

"Ostalo je još nekoliko koraka, ali ono što mogu da kažem je da su svi nivoi institucija angažovani", navela je ona.

Savjet Evrope je vodeća organizacija u Evropi u oblasti ljudskih prava. Kosovo je u maju 2022. podnijelo zahtjev za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

U Savjetu Evrope je 46 zemalja, uključujući 27 članica Evropske unije i sve zemlje regiona.

Bonus video: