Dačić: Srbija pitanje Kosova i Metohije neće riješiti kapitulacijom

Srpski ministar je ocijenio sramotnim to što neko misli da će Srbija popustiti i priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova
53 pregleda 3 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta-AP
Ivica Dačić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.08.2017. 20:01h

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija pitanje Kosova i Metohije nikada neće riješiti kapitulacijom. "Oni misle da to pitanje moramo riješiti tako što će Srbija na kraju da kapitulira. Srbija nikad to neće uraditi. Ona jeste konstruktivna i poziva na dijalog, ne zato što je slaba, već zato što je jaka i ima konkretne ideje", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije. On je ocijenio sramotnim to što neko misli da će Srbija popustiti i priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Dačić je kazao da je poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji poziv na "dijalog između nas", ističući da su neki poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog shvatili kao poziv na priznanje nezavisnosti Kosova. Komentarišući kritike njegovog predloga o razgraničenju na Kosovu kao jedinom mogućem trajnom i kompromisnom rješenju, Dačić je rekao da se tako ne može voditi dijalog. "Kažu da moj predlog narušava granice. Koje granice? Kako ih nije sramota. Oni su narušili granice Srbije, prvo su srušili granice Srbije, a sad kažu 'dobro, nema više dalje'. Tako se ne može voditi dijalog... Danas sam pročitao tekst nekog Albanca iz Brisela koji napada moju ideju, a Belgija i Holandija su razmijenile teritorije. Ako je nešto dobrovoljno, bez sile, onda nema potrebe da se bilo ko sjekira", rekao je Dačić.

"Ruganje Hrvatske"

Dačić je izjavio večeras da su nove ekonomske mere Hrvatske, zapravo provokacija i ruganje Srbiji. "Rugaju nam se u lice i kažu ništa nam ne smijete, mi smo članovi EU. Čemu ove provokacije, svako mora da se uzdržava od provokacija, ako želimo dobrosusjedske odnose", kazao je Dačić za Radio-televiziju Srbije. On je kao provokaciju ocijenio i najavljeni koncert pjevača Marka Perkovića Tompsona, a sve je povezao i s godišnjicom vojnih akcija i stradanja tokom sukoba 90'tih godina. "Kad god se približavamo obilježvanju 'bljeska' i 'oluje' imamo ovakve događaje", kazao je Dačić. On je poručio da je za stabilnost i bezbjednost u regionu potrebna politička volja i dodao da je Srbija pokazuje. Hrvatska je usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Bonus video: