Parmantije: Vučić izazvao zabrinutost na Balkanu, Rusija mu omogućava da okupi neke od nacionalista

Parmantije je izrazio sumnju da bi Srbija rizikovala da vojno podrži potencijalno otcjepljenje Republike Srpske od BiH

7973 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Vučić, Foto: Screenshot/Youtube
Vučić, Foto: Screenshot/Youtube

Izjavljujući da su "vitalni interesi" Srbije ugroženi, predsjednik Aleksandar Vučić je izazvao zabrinutost za stabilnost na Balkanu, a to treba ozbiljno uzeti u obzir, ocijenio je danas za list Figaro francuski istraživač Floran Parmantije, koji povlači paralelu sa Ukrajinom.

Vučić je 26. marta saopštio da je u poslednjih 48 sati dobio informacije da su Srbiji i Republici Srpskoj (RS) direktno ugroženi nacionalni interesi, ali nije precizirao na koji način.

"Teški dani su pred Srbijom. U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vijesti dobili u posljednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese, i Srbije i Srpske", napisao je tada Vučić na Instagramu.

Parmantije je rekao da se Vučićeva izjava o ugroženosti vitalnih interesa Srbije može protumačiti na dva načina.

"Izjava je možda dio govorničkog djelovanja predsjednika, onda će Srbija ostati u pregovaračkoj igri, ili se nalazimo pred sukobom. Lično se zalažem za prvu opciju", rekao je stručnjak.

Prema njegovim riječima, druga opcija o mogućem sukobu može samo da bude ako "Srbija smatra da je dovoljno naoružana da krene u ofanzivu, znajući da Rusija neće doći da je brani", pošto je zaokupljena Ukrajinom.

Parmantije je izrazio sumnju da bi Srbija rizikovala da vojno podrži potencijalno otcjepljenje Republike Srpske od BiH.

"U vojnom smislu je to sumnjivo. Ali rat u Ukrajini je ipak otvorio drugi front na Bliskom istoku. Ako je ikada u posljednjih 25 godina bilo prilike da se sukob obnovi, to bi moglo biti sada. Da li bi srpski predsjednik rizikovao da bude isključen iz Savjeta Evrope? Vjerovatno. Da li bi uspio da se osveti za scenario od prije 25 godina? To nije najvjerovatniji ishod", ocenio je stručnjak.

Međutim, ako bi došlo do tog scenarija, to bi se vjerovatno dogodilo u bliskoj budućnosti.

O vezama Srbije i Rusije, Parmantije smatra da je Rusija korisna karta za Vučiča jer omogućava da okupi neke od nacionalista na unutrašnjem planu i da pokaže da Srbija nije sama na međunarodnoj sceni.

On je rekao da postoje dva aspekta za mogući interes Srbije da uđe u sukob.

"Postoje dva aspekta. Prvo, da biste vodili rat visokog intenziteta, potrebni su vam ljudi i mnogo municije. Ne sumnjam da postoje nacionalističke grupe koje žele da se bore. Međutim, Balkan se danas nalazi u relativno oslabljenoj demografskoj situaciji", ocijenio je Parmantije i dodao da u slučaju rata visokog intenziteta, ne vidi kako bi "Srbija mogla održivo da zadrži svoje dobitke".

S druge strane, mogućnost oružanog sukoba primorala bi Bosnu da učini ustupke. Ukupna geopolitička situacija ne ide u prilog Bosni jer Evropljani sigurno imaju manje mogućnosti da im pomognu nego pre dvije godine. Proizvodni kapaciteti i zalihe se usmjeravaju u Ukrajinu, dodao je stručnjak.

Bonus video: