Interpol objavio potragu za nestalom djevojčicom iz Srbije

Dvogodišnja Danka Ilić, koja je nestala oko 13 časova 26. marta, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Na sebi je u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike

14923 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Interpol.int
Foto: Interpol.int

Interpol je objavio potragu za nestalom djevojčicom iz Srbije Dankom Ilić.

Na sajtu Međunarodne policijske organizacije (Interpol) objavljena je njena fotografija i opisani su karakteristični detalji njenog izgleda.

Svi koji imaju bilo kakve informacije o njoj pozvani su da se jave Interpolu.

Igor Jurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, tu informaciju je 31. marta podijelio na društvenim mrežama navodeći da se radi o takozvanoj “žutoj potjernici“.

Interpol na sajtu navodi da je "yellow notice" obaviještenje koje izdaje da bi se pomoglo u pronalaženju nestalih osoba, često maloljetnih, ili u identifikaciji osoba koje ne mogu da se identifikuju.

Danka Ilić
foto: Interpol.int

Ambasada Srbije u Austriji apeluje na građane

Ambasada Srbije u Beču objavila je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova (MSP) molbu da ukoliko neko na teritoriji Austrije prepozna nestalu dvogodišnju djevojčicu Danku Ilić iz Bora odmah javi ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije ili Austrije.

Apel je uslijedio pošto su mediji u Srbiji 31. marta objavili video-snimak na kom su dvije žene i djevojčica, za koju spekulišu da bi mogla da bude Danka Ilić. Naveli su da je snimak zabilježen na ulici u Beču.

Dodali su u da je Policija Srbije u noći 31. marta kontaktirala austrijsku policiju i Evropskoj policijskoj službi Europol poslala snimak i podatke u vezi sa slučajem Danke Ilić.

Pokrenuta istraga u Beču

Austrijski Klajne cajtung (Kleine zeitung) prenio je izjavu portparola bečke policije Markusa Ditriha da je pokrenuta istraga povodom tog snimka.

"Državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio je da je u subotu uveče oko 20 časova na tramvajskoj stanici u centru grada u pratnji dvije žene vidio djevojčicu koja liči na nestalu u Srbiji", objavio je Ditrihovu izjavu Klajne cajtung.

Navodi se da je autor snimka kontaktirao srpske vlasti, koje su se potom obratile bečkoj policiji sa zahtjevom da istraži taj slučaj.

"Svjedok je ispitan i snimak je obezbijeđen. Tačne okolnosti, posebno da li je na njemu nestala djevojčica, predmet je istrage koja je u toku“, rečeno je u Policiji Beča, a prenio Klajne cajtung.

MUP provjerava snimak iz medija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) provjerava video koji se u medijima pojavio u vezi sa nestankom dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, nezvanično je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rečeno je da se ta provjera odvija u sklopu provjera svih informacija u vezi sa tim slučajem.

Danka Ilić nestala je 26. marta u Srbiji, u Banjskom Polju kod Bora, i od tada se za njom traga.

Vučić: 'Traje neprestana potraga'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nadležni organi neprestano traže nestalu djevojčicu.

"Kada se pojavi novi trag, oko pola tri ujutru, i mene obavijeste i već oko pola pet svi su na svojim mjestima i opet sve provjeravaju", rekao je Vučić u službenoj posjeti Vojnom aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Beogradu, a prenijela agencija Fonet.

Vučić nije iznio više detalja. Izrazio je nadu da će slučaj nestanka Danke Ilić biti rasvijetljen.

Policija je do sada pretražila deset kvadratnih kilometara na području Banjskog polja kod Bora odakle je dvogodišnja djevojčica nestala. Specijalni timovi pretražili su i okolinu kuće, tunel, podzemne kanale i šahtove, šume i nisu pronašli tragove nestalog djeteta.

Dvogodišnja Danka Ilić, koja je nestala oko 13 časova 26. marta, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Na sebi je u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

Policija je na dan nestanka djevojčice prvi put u Srbiji aktivirala sistem "Pronađi me" (Amber Alert), kojim se javnost hitno obavještava o nestanku djeteta.

MUP Srbije ranije je saopštio da su informacije iz Bosne i Hercegovine koje su se pojavile na društvenim mrežama u vezi s nestankom djevojčice - lažne.

Federalna uprava policije (policijska uprava bh. entiteta Federacija BiH) na osnovu informacija MUP-a Srbije uhapsila je 28. marta tri osobe koje se sumnjiče da su putem društvene mreže TikTok objavile da su povezane s nestankom Danke Ilić.

Pripadnici Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala identifikovali su IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je na TikToku izjavio da se djevojčica nalazi kod njega u podrumu.

Na osnovu te informacije Federalna uprava policije uhapsila je B.T, Z.T i M.T. obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je iznio osumnjičeni lažna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije apelovalo je ranije na medije da ne objavljuju neprovjerene i netačne informacije, jer na taj način ugrožavaju istragu.

Bonus video: