Brnabić ne prihvata zahtjev opozicije o zajedničkom održavanju beogradskih i lokalnih izbora

Predsjednica Skupštine Srbije zahtjeve za biračke spiskove i medije prihvatila u načelu. "Nećemo pristati na novu izbornu krađu. Dobili smo singale šta bi vlast mogla da prihvati, ali nećemo pristati na parcijalna rješenje, da vlast bira šta će ispuniti od zahtjeva", rekao je poslanik Radomir Lazović

6025 pregleda 18 komentar(a)
Skupština Srbije (ilustracija), Foto: Shutterstock
Skupština Srbije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, poslije razgovora sa opozicijom, da vlast ne može da prihvati uslov da se svi lokalni izbori održe istog dana, uključujući i beogradske, dok je zahtjeve za biračke spiskove i medije prihvatila u načelu.

Pošto opozicija ne odustaje ni od trećeg zahtjeva, za šta je dala rok do srijede da se o njemu razmisli, Brnabić je kazala da je to ultimatum i da se do srijede ništa neće promijeniti, prenio je N1.

Kako je navela, krajnji datum za izbore je 2. jun za Beograd, a svi ostali izbori biće objedinjeni kada im bude vrijeme.

"Oni su rekli ili ova sva tri zahtjeva ili nema o čemu da se govori. To je ultimatum, ja ih pozivam da razmisle još jednom i da nastavimo da govorimo o ODIHR preporukama", poručila je Brnabić.

Lazović: Nema dogovora sa vlastima, nastavak razgovora u srijedu, ne pristajemo na novu izbornu krađu

Predstavnici koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) i Nada saopštili su da na današnjim razgovorima sa predstavnicima vlasti o ispunjavanju preporuka ODIHR za izborne uslove nije postignut dogovor i najavili nastavak razgovora u srijedu, kada ističe rok da se prihvate uslovi za fer izbore.

"Nećemo pristati na novu izbornu krađu. Dobili smo singale šta bi vlast mogla da prihvati, ali nećemo pristati na parcijalna rješenje, da vlast bira šta će ispuniti od zahtjeva", rekao je poslanik Radomir Lazović, na konferenciji za novinare u holu Skupštini Srbije, u zajedničkom obraćanju sa predstavnicima Nade.

Na pitanje šta će biti ako ih vlast u srijedu ne prihvati, on je naglasio da je "situacija preozbiljna" da bi se unaprijed govorilo šta će opozicija uraditi.

On je rekao da su te dvije koalicije spremne da se nađe rješenje, ali da vlast mora da pokaže takvu želju i da pruži garancije da će eventualni dogovor biti poštovan.

Podsjetio je da su pred vlast iznijeti zahtjevi vezani za - biračke spiskove, medijsku scenu i za održavanje istovremenih lokalnih izbora, tamo gdje nisu bila organizovani prošlog decembra.

Predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović, koja je u koalicije sa Pokretom obnove kraljevine Srbije (POKS), rekao je da su te dvije koalicije odlučne i jedinstvene u zahtjevima.

"Naši zahtjevi su minimum minimuma i nisu nikakav hir ili ulimatum, mada će vlast", ocijenio je, "to tako nastojati da predstavi u javnosti".

"Ne želimo izbore pod uslovima kakvi su bili u prošlom decembru, posebno u Beogradu, gdje su bile masovne zloupotrebe. Takve izbore možemo slobodno da ukinemo i proglasimo Aleksandra Vučića za maršala", rekao je Jovanović.

Bonus video: