Svjedočenjem bivšeg oficira OVK o komandnoj strukturi nastavljeno suđenje u Hagu

U ranijim podnescima sudu, tužioci su naznačili da je svjedok pod šifrom 4739 prisustvovao sastancima GŠ OVK i da "ima detaljna saznanja" o njenoj komandnoj strukturi

4499 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjedočenjem bivšeg oficira OVK na zatvorenoj sjednici, danas je pred sudom u Hagu nastavljen proces četvorici bivših vođa te albanske paravojske, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

Kao tadašnji članovi Glavnog štaba OVK, optuženi su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Zatvorena sjednica najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka pred sudom.

Današnji svjedok je 54. od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

U ranijim podnescima sudu, tužioci su naznačili da je svjedok pod šifrom 4739 prisustvovao sastancima GŠ OVK i da "ima detaljna saznanja" o njenoj komandnoj strukturi.

Svjedok je, kako su u podnescima naveli tužioci, u ranijim izjavama potvrdio da je GŠ OVK "postavljao oficire".

Tema svjedokovog iskaza, po istom dokumentu, biće i "pritvorenički centri" OVK u kojem su "ispitivani osumnjičeni kolaboranti".

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad Albancima, prolašenim za "kolaborante", Srbima i Romima u više od 40 takvih pritvora na Kosovu i u Albaniji.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

U pritvoru u Sheveningenu, optuženi su od novembra 2020. kada su bili uhapšeni na Kosovu. Svi su pred sudom tvrdili da nijesu krivi za zločine iz optužnice.

Bonus video: