Helena Puljiz glavna urednica portala nacional.hr, Blaž Zgaga urednika istraživanja Nacionala

„Velika mi je čast i golem profesionalni izazov biti glavna urednica portala nacional.hr, a medijskoj kući Nacional News Corporation privukla me i činjenica da je riječ o uredništvu i novinarima poznatima po nepotkupljivosti", navodi Puljiz

3550 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Višestruko nagrađivani slovenački istraživački novinar Blaž Zgaga ponovo se od ovog mjeseca pridružuje Nacionalu kao urednik istraživanja, objavio je taj medij.

Između ostalog, vodiće novu jedinicu za novinarska istraživanja koja će se, kako se navodi, fokusirati na temeljna i dugoročna novinarska istraživanja u Hrvatskoj, jugoistočnoj Evropi, kao i na globalne priče s područja Balkana.

"Zgaga je redovno pisao za Nacional između 2016. i 2022. i bio je autor brojnih kompleksnih istraživanja, uglavnom u saradnji s partnerima mreže Evropska istraživačka saradnja (EIC), Der Spiegelom, Mediapartom, Politikenom i drugima u tom razdoblju. Novinarsku karijeru započeo je u tada glavnom slovenačkom listu Delo 1993. godine i tijekom svoje karijere prikupio je sedam međunarodnih nagrada i dvije nacionalne nagrade za umjetnost. Osim toga, Zgaga je autor knjižne trilogije o trgovini oružjem tokom jugoslavenskih ratova devedesetih kao i nagrađivane pozorišne predstave. Pokrivao je regiju Balkana u globalnim istraživanjima Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i bio je autor i predavač predmeta Istraživačko novinarstvo za Executive Education program na College of Europe u Natolinu u Poljskoj", navodi Nacional.

Podsjećaju da su neki subjekti njegovih istraga suočeni s milionskim novčanim kaznama ili zatvorskim kaznama poslije objavljivanja, uključujući i bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janšu, koji je proveo šest mjeseci u zatvoru nakon otkrića podmićivanja kod kupovine oklopnih vozila Patria. "Tokom pandemije kovida-19 pohađao je program 'Novinar u rezidenciji' u jednom od najboljih poslovnih fakulteta na svijetu Chicago Booth u SAD, a zatim se prebacio na karijeru državnog službenika kao sekretar u Kabinetu ministra pri Ministarstvu pravosuđa Republike Slovenije u junu 2022", dodaju.

“Prilika za sticanje takvog uvida i iskustva kao i uvid u unutarnje funkcionisanje države na najvišem nivou, svakom bi novinaru mogli biti izrazito vrijedni i dragocjeni. Međutim, shvatio sam da u sadašnjim nesigurnim vremenima mogu mnogo više doprinijeti javnom interesu i društvu u novinarskoj ulozi“, rekao je Zgaga.

Jedan od zadataka Nacionalove istraživačke jedinice odgovorne glavnom uredniku, piše taj medij, biće obuka i razvoj novih generacija istraživačkih novinara.

"Dodatni iskorak u razvoju svojih onlajn aktivnosti i veb stranice Nacional je nedavno učinio i angažovanjem poznate novinarke Helene Puljiz za glavnu urednicu portala nacional.hr. Helena Puljiz već se 30 godina profesionalno bavi novinarstvom. Višestruko je nagrađivana novinarka, urednica unutrašnje i spoljne politike i komentatorka u vodećim hrvatskim štampanim i internetskim medijima, a radila je i kao dopisnica nekoliko evropskih medijskih kuća".

Jedina je evropska novinarka koja je, ističu, nakon što se na sopstvenoj koži suočila s političkim zloupotrebama tajnih službi, što je otkrio upravo Nacional, tužila i pobijedila državu zbog kršenja ličnih građanskih, profesionalnih medijskih i ljudskih prava.

"Suurednica je 'Bijele knjige, kronike prijetnji i napada na novinare 1990-2011', Zbor istraživačkih novinara 2011; koautorka je knjige 'Istraživačko novinarstvo', Bešker i Obad 2004; suosnivačica i bivša predsjednica Zbora istraživačkih novinara te suosnivačica i bivša članica Upravnog odbora Zaklade Nezavisna – za slobodno novinarstvo. Urednica je i 50-ak književnih izdanja. Tokom dugogodišnje karijere profesionalno se usavršavala u vodećim svjetskim medijima, poput BBC-ja i Reutersa, a kao stipendistkinja Freedom Foruma proučavala je američki medijski sistem i međunarodno izvještavanje na New York Universityju. Godine 2016. bila je proglašena Komunikatoricom godine", podsjeća Nacional.

„Velika mi je čast i golem profesionalni izazov biti glavna urednica portala nacional.hr, a medijskoj kući Nacional News Corporation privukla me i činjenica da je riječ o uredništvu i novinarima poznatima po nepotkupljivosti. Tokom protekla tri mjeseca započeli smo graditi integrisanu multimedijsku platformu nacional.hr, koja već sad bilježi značajan rast u svim segmentima, a koja će biti centralno mjesto informisanja hrvatskih građana, ali i svih koji žele tačno, pošteno i brzo biti informisani o stanju u Hrvatskoj i šire“, izjavila je Helena Puljiz.

Bonus video: