Brnabić raspisala izbore u Beogradu za 2. jun: Šizofrena politika opozicije, zahtjeve mijenaju iz dana u dan

Brnabić je navela da datum lokalnih izbora u Beogradu i to da li će istog dana biti lokalni izbori u još nekim lokalnim samoupravama, "nikakve veze nema sa izbornim uslovima"

9684 pregleda 9 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic
Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je izjavila da je najava opozicije da neće učestvovati na lokalnim izborima za gradsku vlast Beograda, koje je danas raspisala za 2. jun, pokazatelj koliko "šizofreno" izgleda politika opozicije čiji se zahtjevi "mijenjaju iz dana u dan".

"Da smo išli na ponovljene izbore, bili bi odmah u aprilu. To je još jedna kontradikcija" - rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ona je kazala da ne zna "kakvo bi bilo opravdanje nekom da bojkotuje izbore koje je taj neko tražio".

"Već sljedeće nedjelje pozivam da radimo dalje na preporukama ODIHR (Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava poslije decembarskih izbora u Srbiji i za unapređenju izbornih uslova). Ukoliko neće da sjede sa nama da radimo, (treba) da nam pismeno dostave zahtjeve kako bi se dodatno poboljšali izborni uslovi", kazala je Brnabić.

Brnabić je navela da datum lokalnih izbora u Beogradu i to da li će istog dana biti lokalni izbori u još nekim lokalnim samoupravama, "nikakve veze nema sa izbornim uslovima".

"Što se tiče izbornih uslova, mi smo postigli potpuni konsenzus, mi kao vlast sa opozicijom iz 'Srbije protiv nasilja', čak i sa frakcijom oko Nestorovića. Pristali smo na birački spisak, na medije i preporuke ODIHR. Oni su rekli: 'Ili sve ili ništa', uključujući da ne žele da radimo nadzor na biračkom spisku, ni o medijskim uslovima, ni o preporukama ODIHR, jedino je važan datum", rekla je Brnabić.

Povodom zahtjeva da se osnuje komisija za uvid i nadzor jedinstvenog biračkog spiska, čiji bi članovi bili i iz opozicije i organizacija civilnog društva, Brnabić je kazala da je taj zahtjev "u načelu" prihvaćen, zato što vlast "nema šta da krije u vezi biračkog spiska", i da postoji spremnost da se "u narednih 48 sati oformi komisija".

Brnabić je danas raspisala izbore za odbornike Skupštine Beograda za 2. jun 2024. godine.

Kako je izjavila, izabrala je posljednji datum za to, jer je na zahtjev opozicije i na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića donijeta odluka da se izbori održe u najkasnijem terminu.

"Vrijeme prije raspisivanja izbora iskoristila sam da pokušam da pokrenem dijalog i kroz razgovor učinim baš sve da ovi i svaki naredni izbori proteknu u najboljem redu u skladu sa demokratskim standardima i da pokažemo ozbiljnost i odgovornost koju dugujemo građanima", rekla je Brnabić.

Ponovila je da njena vrata ostaju otvorena za dijalog i istakla da je sada zadatak svih "da izborni dan protekne u najboljem redu".

"Pozivam sve stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da utakmica bude fer i korektna", rekla je Brnabić i još pozvala građane da izađu na izbore koji su kako se izrazila "uvijek praznik demokratije" i pokažu kojim smjerom Beograd treba da ide i kako da se razvija.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA tražile su da istog dana budu održani lokalni izbori i u onim mjestima u Srbiji u kojima se nije glasalo 17. decembra prošle godine ali taj zahtjev nije prihvaćen na današnjem sastanku Kolegijuma parlamenta zbog čega su prekinuti razgovori o unapređenju izbornih uslova kroz implementaciju preporuka ODIHR.

Opozicija je taj zahtijev iznijela jer sumnja da će vlast, kao i na prošlim izborima, u Beograd doseljavati fiktivne glasače.

Ponoš: Opozicija neće da učestvuje u farsi i da legitimizuje izbornu krađu

Predsjednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je danas, govoreći o odluci predsjednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da raspiše beogradske izbore za drugi jun, da opozicija neće da učestvuje u farsi i da daje legitimitet "onima koji kradu izbore".

On je na televiziji N1 rekao da sumnja da će izbori u Beogradu biti "praznik demokratije" i dodao da aktuelnoj vlasti odgovara opozicija koja statira "ali Srbija protiv nasilja i NADA neće u tome da učestvuju".

"Mi smatramo da to nisu izbori i da oni planiraju krađu i manipulaciju. Ne vidim kako mi možemo da izađemo na te izbore. To bi bilo nepoštovanje nas samih prema sebi, a i prema glasačima opozicije", izjavio je Ponoš.

Po njegovim riječima Srbija ulazi u još dublju političku krizu.

Skupštinski kolegijum o poboljšanju izbornih uslova između predstavnika opozicije i vlasti koji je počeo prvog aprila završen je danas bez dogovora.

Jekić: Brnabić bila na čelu vlade koja je pokrala izbore, nije se sad promijenila

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) u Skupštini Srbije Dalibor Jekić je danas izjavio da je doskorašnja predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić bila na čelu vlade čija su ministarstva na protivzakonit način uticala na rezultate izbora, a danas se, kao predsjednica Skupštine, zalaže za demokratske principe.

"Nova Ana Brnabić ne shvata da opozicija hoće poštene izbore. Pitam se da li je predsjednica Skupštine Srbije neka nova Ana Brnabić koja nema nikakve veze sa starom Anom Brnabić? Nova se navodno zalaže za poštovanje demokratskih principa, zakona i Ustava, dok je stara kršila zakone, učestvovala u urušavanju svih demokratskih principa, kršenju Ustava i progonu medija", izjavio je Jekić.

Po njegovim riječima, "stara Ana Brnabić" je bila predsjednica Vlade preko čijih su se ministarstava "sprovodile najveće prevarne i protivzakonite radnje" koje su znatno uticale na izborni rezultat, uključujući dovođenje ljudi iz Republike Srpske i iz gradova Srbije da glasaju na izborima u Beogradu.

"To se zove krađa izbora, a za tu krađu je saznao cio svijet. Za vrijeme te Ane Brnabić je Srbija doživjela veliku sramotu i urušavanje svih institucija, prebijanje građana na protestima, revanšizam prema političkim protivnicima, otpuštanje djece opzicionara iz vrtića, paljenje automobila", ocijenio je Jekić.

On je naveo da je na ovakvo stanje države i izbornih uslova bivša premijerka u značajnoj mjeri uticala, a sada "nova Ana hoće deklarativno da popravi sve što je stara uradila".

"Nova hoće da sprovede sve preporuke ODIHR-a i da na tome radi zajedno sa opozicijom, očigledno da ne shvata da na tome mora da radi vlast i da saopšti opoziciji i međunarodnoj zajednici do kada će da sprovede sve preporuke" - rekao je poslanik.

On smatra da niko ne veruje da se Brnabić promijenila, te da "ne postoje stara i nova Ana Brnabić", već samo jedna koja je nepromjenjiva.

Bonus video: