Tužilaštvo: Jedan osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić priznao djelo, drugi se branio ćutanjem, određen im pritvor

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je saopštilo da je 5. aprila donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih J.S. i D.D., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo Teško ubistvo u saizvršilaštvu iz čl. 114. st. 1. tač. 9. u vezi čl. 33. КZ

9276 pregleda 6 komentar(a)
Saobraćajna policija tokom potrage za Dankom Ilić, Foto: Screenshot/Youtube
Saobraćajna policija tokom potrage za Dankom Ilić, Foto: Screenshot/Youtube

Jedan od osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić priznao je krivično djelo, dok se drugi J.S. branio ćutanjem, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru u Srbiji.

Kako prenos N1, iz tog tužilaštva je saopšteno da je 5. aprila donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih J.S. i D.D., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo Teško ubistvo u saizvršilaštvu iz čl. 114. st. 1. tač. 9. u vezi čl. 33. КZ.

Navodi se da su osumnjičeni saslušani u tužilaštvu, kojom prilikom je D.D. u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela, dok se J.S. branio ćutanjem.

"Na predlog tužilaštva, sudija za prethodno postupak Višeg suda u Zaječaru osumnjičenima je odredio pritvor u trajanju do 30 dana, zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti da utiču na svjedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog djela, kao i zbog uznemirenja javnosti. O daljem toku postupka biće ispitani svjedoci i provedena neophodna vještačenja", navodi se u saopštenju.

S. J. (50) i D. D. (50), obojica iz Bora u Srbiji, uhapšeni su prije dva dana zbog sumnje da su ubili dvogodišnju Danku Ilić.

Njeno tijelo još uvijek nije pronađeno.

Mđunarodna potraga za njom trajala je deset dana.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić izjavio je da će se danas ponovo pretražiti brojne lokacije kako bi se našlo tijelo dvogodišnjeg djeteta, da će se pretresti i druga mjesta, kao i da se neće stati dok se u tome ne uspije.

"Ponovo ćemo pretresti njihove kuće i širu okolinu, septičke jame, groblje. Osumnjičeni su priznali krivicu i do detalja opisali svoje uloge ali glavnosumnjičeni nije rekao gdje je sakrio tijelo navodeći da se ne sjeća i neće da govori", rekao je Cmolić za TV Prva, navodeći da se priznanja osumnjičenih o tome šta se desilo, a koji su saslušani odvojeno, potpuno poklapaju.

Osumnjičeni za ubistvo djeteta u okolini Bora su tokom jučerašnjeg dana saslušani, objasio je Cmolić, ali nisu iznijeli neki novi podatak, već su ponovili ono što su već ranije ispričali, da su udarili malu Danku kolima, zaustavili se kod deponije, da su tu stavili njeno tijelo, ali da je suvozač kasnije došao i prebacio ga na drugo mjesto.

"Njihove izjave su da su oni dijete udarili, da je suvozač izašao iz vozila, podigao dijete sa poda, unio ga u zadnji dio automobila i nakon nekoliko metara su opet stali jer se navodno djevojčica probudila izašao iz automobila, otvorio zadnji dio i ugušio je. To su njihove izjave. Nakon toga su otišli na deponiju, iznijeli telo i ostavili ga na toj deponiji", rekao je Cmolić.

"Njih dvojica su poslije par dana o tome razgovarali, vozač ga je pitao gdje je tijelo ali mu je ovaj rekao 'to je moja briga, odradi sam šta je trebelo'", rekao je Cmolić, objasnivši da tako ni vozač ne zna gdje je to mjesto.

Cmolić je ispričao da su vrlo brzo obojica osumnjčenih testirani poligrafski ali da su bili pod uticajem alkohola tako da su imali zakašnjele reakcije, pa nisu mogli odmah da ih zadrže u pritvoru, jer nije bilo dovoljno drugih indicija.

Do njih su došli, kako je objasnio Cmolić, jer su ta kola koja su vozila, uz još jedna, bila jedina koja su se zadržala na mjestu gdje je mala Danka udarena automobilom, kao i da se to desilo jako brzo nakon što se dijete udaljilo od majke.

Bonus video: