Srpska lista najavila da neće učestvovati na glasanju za smjenu gradonačelnika na Kosovu

"Za dva mjeseca u svim opštinama, broj birača je nesrazmjerno povećan, za čak 433 odsto", rekao je predsjednik Srpske liste

7384 pregleda 4 komentar(a)
Sjeverna Mitrovica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Sjeverna Mitrovica (ilustracija), Foto: Shutterstock

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, saopštila je da neće učestvovati na glasanju za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova, koje je zakazano za 21. april.

"Stav Srpske liste je da se ne učestvuje na referendumu koji je raspisao Aljbin Kurti zato što je učinio sve da isti ne uspije", saopštio je 7. aprila predsjednik Srpske liste Zlatan Elek na konferenciji za medije u Sjevernoj Mitrovici.

Rekao je da su za glasanje za smjenu gradonačelnika 21. aprila predviđene "nemoguće procedure", te da birački spiskovi "ne odslikavaju realno stanje na terenu" i da je uvećan broj Albanaca na biračkim spiskovima.

"Za dva mjeseca u svim opštinama, broj birača je nesrazmjerno povećan, za čak 433 odsto", rekao je predsjednik Srpske liste.

Centralna izborna komisija Kosova donijela je odluku da se glasanje za smjenu gradonačelnka u četiri opštine na sjeveru Kosova održi 21. aprila.

Komisija je verifikovala potpise građana koji su podneli peticiju da se smijene gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova - Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Potpisi su prikupljeni sredinom januara na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova, koje je donijeto kako bi se otvorio put za raspisivanje izbora u opštinama na sjeveru jer lokalno srpsko stanovništvo nije prihvatalo albanske gradonačelnike.

Da bi predstojeće glasanje za smjenu gradonačelnika bilo uspješno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsjednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Srpska zajednica na sjeveru Kosova bojkotovala je prošle lokalne izbore, zbog čega su krajem maja 2023. na vlast došli albanski gradonačelnici, što je podiglo tenzije u tom dijelu zemlje.

Bonus video: