Privođen u Crnoj Gori, bio u čuvanim prostorijama MUP-a Srbije, za pet dana od države dobio milionske poslove

Sve veći broj državnih poslova doprinio je da GAT postane firma koja nema razloga da brine za svoju ekonomsku budućnost.

7238 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Firma iz Srbije "GAT doo", koja godinama dobija unosne poslove za pet dana je od državnih institucija Srbije dobila ugovore u vrijednosti od 4,6 miliona eura (bez PDV). U pitanju su poslovi koji su dobijeni od Elektroprivrede Srbije (EPS), Instituta za zdravstvenu zaštitu u Vojvodini i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Inače, dugogodišnji vlasnik firme je Dejan Slijepčević, privođen u Crnoj Gori zbog navodne kupovine glasova kog to nije spriječilo da ušeta u strogo čuvane prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, prenosi Nova.rs.

U periodu od 22. do 27. marta firma "GAT doo", piše Nova.rs dobila je tri unosna posla od državnih institucija i preduzeća. Najprije joj je 22. marta Elektroprivreda Srbije (EPS) povjerila posao nabavke kablova i provodnika za potrebe proizvodnje uglja. Ugovor je potpisan na oko 1,5 miliona eura (178 miliona dinara) (bez PDV).

Po kriterijumu najniže cijene i zbog toga što je ispunila sve uslove propisane tenderom, Komisija je utvrdila da su se stekli svi uslovi za dodjelu ugovora.

Pet dana kasnije uslijedila su dva nova posla. Prvo je Institut za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine istoj firmi obezbijedio posao krečenja i radova na električnim i kanalizacionim instalacijama.

Taj posao su dobili 27. marta, a vrijednost ugovora je oko 71.000 eura (8,4 miliona dinara) (bez PDV). Istog dana, firma iz Novog Sada nagrađena je još jednim poslom. Od JKP “Beogradski vodovod” dobili su za nabavku i ugradnju frekventnih regulatora i prateće opreme na objektima crnpnih stanica posao vrijedan oko tri miliona eura (360 miliona dinara) (bez PDV).

Dakle, za samo pet dana firma je potpisala ugovor vrijedne 4,6 miliona eura (bez PDV), čime nastavlja da puni svoju riznicu poslova koje dobija od države, navodi Nova.rs.

Radnici GAT-a do sada su učestvovali u rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine, gradnji fudbalskog stadiona u Leskovcu, elektrane “Petka” u Kostolcu i brojnim drugim projektima.

Ova novosadska firma je u posljednje dvije godine realizovala čitav niz projekata u lokalnim samoupravama od Novog Sada, do Bujanovca, Šida, Novog Pazara i niza drugih opština, ali je sarađivala i s brojnim državnim firmama poput EPS-a, JKP “Toplana” ili institucija poput PIO fonda ili medicinskih instituta.

Vlasnik privođen, pa ušao u strogo čuvane prostorije MUP-a

Pored brojnih infrastrukturnih projekata koji su privlačili pažnju javnosti, nikoga nije ostavila ravnodušnim "karijera" vlasnika Gat-a Dejana Slijepčevića. On je 2022. godine priveden na aerodromu u Podgorici jer je pokušao da uđe u Crnu Goru sa 19.000 eura, iako je dozvoljeno 10.000.

Izvor "Vijesti" objasnio je da je Slijepčević, nakon što je priveden, rekao da nije sav novac njegov, već da je iznos preko u vlasništvu pilota i kopilota helikoptera kojim je došao.

On je priveden i u Bosni i Hercegovini zbog unošenje novca i to zbog sumnje da su učestvovali u kupovini glasova u korist opozicionog SDS-a i opozicione predsjedničke kandidatkinje Jelene Trivić.

Kod njih je navodno pronađeno 50.000 eura, kao i predizborni plakati, a među uhapšenima je bio i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Adam Šukalo.

Iako je već tada bio poznat policijskim službenicima, problemi sa zakonom nisu smetali Slijepčeviću da se ušeta u strogo čuvane prostorije MUP-a Srbije, odnosno u Komandno-operativni centar.

Prethodne godine Slijepčević je u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Bratislava Gašića ušao u bezbjednosno osjetljive prostorije policije, što su pravnici i stručnjaci ocijenili kao veliki propust.

“Prvo, u Komandno operativni centar nije dozvoljen ulaz osobama koje nisu službena lica, a to je dozvoljeno gospodinu Slijepčeviću. Drugi razlog oko toga šta je sporno na toj fotografiji je taj što je gospodin Slijepčević osoba koja je u zemljama regiona, konkretno u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, hapšena zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela, te je to još jedan od razloga zašto osoba koja ima takvu prošlost ne može da ima pristup Komandno-operativnom centru MUP-a“, rekao je advokat Nikola Lakić.

Poslovi cvjetaju, a prihodi rastu

Sve veći broj državnih poslova doprinio je da Gat postane firma koja nema razloga da brine za svoju ekonomsku budućnost.

Samo 2022. godine zahvaljući višemilionskim poslovima, navodi Nova.rs ostvarili su neto dobitak od 235 miliona dinara, dok su godina dana prije toga, odnosno 2021. godine “čisto” zaradili 158 miliona dinara.

Očekuje se da će uskoro Agencija za sprječavanje korupcije objaviti finansijske izvještaje za 2023. godinu, u kojoj je Gat imao niz projekata vrijednih stotine miliona dinara. Na primjer, gradili su stadion u Leskovcu vrijedan 20 miliona eura, dok je posao rekonstrukcije Kliničkog centra Vojvodine parafiran na oko 5,8 miliona eura (685 miliona dinara) (bez PDV).

Bonus video: