Makron uoči sastanka s Vučićem: Srbija da nastavi sa konkretizacijom svog izbora, usklađujući stavove s evropskim

"Dok ukrajinski rat ulazi u treću godinu, mi pokušavamo da ujedinimo našu Evropu i članstvo Srbije je u našem ineteresu. To nije nametnut proces, već slobodan izbor i potpuno sam uvjeren u važnu ulogu Srbije"

8369 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Važno je da Srbija nastavi sa konkretizacijom svog izbora, usklađujući svoje stavove sa evropskim i u tom smislu podsjećam na sastanak u Tirani i susret sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali postoje i brojne druge tačke - među kojima je liberalizacija medija - koje su važne na evropskom putu, istakao je predsjednik Francuske Emanuel Makron, uoči bilateralnog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Srbije je osporio navode Makrona da su i Beograd i Priština "ponešto učinili", navodeći da kosovske vlasti nisu učinile ništa.

"Nemojte sumnjati u namjeru Evrope da vas primi u svoje okrilje", poručio je Emanuel Makron i naglasio da će Francuska učiniti sve da obaveze preuzete Briselskim sporazumom od prije godinu dana budu ispunjene. Makron je, u zajedničkom obraćanju s Vučićem u Jelisejskoj palati, rekao da redovnost kontakata svjedoči o bilaterlanim vezama i koju važnost pridaje odnosima Srbije i Francuske.

"U srcu našeg partnerstva je pristupanje Srbije EU i uloga Francuske u Uniji. Dok ukrajinski rat ulazi u treću godinu, mi pokušavamo da ujedinimo našu Evropu i članstvo Srbije je u našem ineteresu. To nije nametnut proces, već slobodan izbor i potpuno sam uvjeren u važnu ulogu Srbije", rekao je Makron i pozdravio angažovanje Srbje u brojnim evropskim misijama za očuvanje mira.

Makron je, prenosi N1, rekao da ne zaboravlja posjetu Srbiji 2019. godine, dodajući da je to nešto što bi volio da ponovi.

"Važno je da Srbija nastavi sa konkretizacijom svog izbora, usklađujući svoje stavove sa evropskim i u tom smislu podsjećam na sastanak u Tirani i susret sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali postoje i brojne druge tačke - među kojima je liberalizacija medija - koje su važne na evropskom putu", dodao je Makron.

Francuski šef države se osvrnuo i na pitanje Kosova, dodajući da je to obećanje i zalog za budućnost regiona, odnosno da se sve ono što je sadržano u Briselskom sporazumu, postignutom prije godinu dana, mora ispuniti.

"Francuska će učiniti sve da obaveze preuzete tim sporazumom budu ispunjene, da svaki korak bude ispunjen. O tome ćemo večeras pričati, zašto su svi ti koraci od suštinske važnosti", dodao je Makron.

On je naglasio kako je važno i da svi učesnici napada u Banjskoj budu privedeni pravdi, kao i da sa druge strane treba prevazići tenzije nastale usljed odluka kosovskih vlasti koje se tiču opština sa većinski srpskim stanovništvom.

"Nama su poznati uslovi tih obaveza, pozdravljam vaše obaveze, ali želim i da prištinske vlasti ispoštuju svoj dio i da izbori budu organizovani sa demokratskim legitimitetom, posebno u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom. Svjestan sam teškoća postizanja kompromisa, ali se nadam da će lideri imati viziju i snagu da u tome istraju i doprinesu stabilnosti u regionu", poručio je Makron.

On je rekao da cijeni privrženost Vučića jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, prenoseći spremnost Evrope da pruži svaku podršku da se prevaziđu konflikti iz prošlosti.

"Srbija može da računa na podršku Francuske agencije za razvoj koja je uložila 70 miliona eura u razvoj od moje posjete 2019. godine", poručio je Makron.

Dvije zemlje bilježe razvoj privrednih odnosa, dodao je on i najavio jačanje saradnje u sektorima zaštite životne sredine, transporta, nuklearnih postrojenja.

"Drago mi je što ste imali dobar dijalog sa predstavnicma odbrambenih snaga naše zemlje, što potvrđuje političko povjerenje", rekao je Makron i naglasio da dvije države sa punim povjerenjem idu u dane koji predstoje.

Vučić ukazao šta sve Priština nije ispunila, a obavezala se

Predsjednik Srbije je ispred Jelisejske palate u Parizu hvalio domaćina, predsjednika Emanuela Makrona, ali je i osporio njegove navode da su i Beograd i Priština "ponešto učinili", navodeći da kosovske vlasti nisu učinile ništa.

"Došao sam da razgovaram sa vama o svim važnim pitanjima, biću otvoren u četiri oka i neću o tome da govorim pred kamerama, ali nešto moram da kažem pred kamerama jer ste, poštovani gospodine predsjedniče i dragi prijatelju, rekli da su obje strane ponešto učinile, vezano za Beograd i Prištinu. Nisu obje strane učinile, jedna strana nije učinila ništa“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da "jedna strana ne samo da nije ispunila nijednu tačku, ni ohridskog, ni prvog ni drugog briselskog sporazuma, već je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto".

"Vi ste nam rekli da potpišemo peticiju za raspisivanje izbora i ja sam vas poslušao, a oni nam ni poslije toga ne daju izbore. Sprovode eksproprijaciju na sjeveru Kosova i Metohije i tu dovode vojsku i policiju, iako nemaju pravo da ih dovode po tom pitanju. Ne vodi se istraga zbog svih ranjavanja Srba, već svi pominju samo Banjsku“, kazao je Vučić.

Naveo je da je Srbija "ispunila tri stvari iz ohridskog sporazuma iako nije morala ni jednu".

"Da vas podsjetim, gospodine predsedniče, bio je dogovor da Srbija ne mora ništa da ispuni dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština, koja nije pomjerena sa mrtve tačke", rekao je Vučić Makronu.

Vučić je kazao i da ima želju da večeras razgovara sa Makronom "o Savjetu Evrope i onome što treba da se dogodi na teritoriji Francuske“, aludirajući na očekivani ulazak Kosova u tu organizaciju sa sjedištem u Strazburu sredinom maja.

Predsjednik Srbije je zahvalio Makronu "što je uvijek želio da čuje“ stav Srbije, kao i na velikoj podršci Srbiji, "ne samo na njenom evropskom putu, već i na tome što ju je zaštitio kada to nije bilo lako, jer su neki jedva čekali da pronađu dovoljan razlog da se obračunaju sa Srbijom".

"Hvala vam što niste razmišljali kao oni i što ste imali dovoljno razuma da shvatite da svi zajedno moramo da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu", naveo je Vučić.

On je rekao da je Francuska "uvijek bila najbliža“ Srbiji u Evropi i da je Beograd "na Francusku najviše računao i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu".

"I danas kada imamo muku neku, ja sam uvijek mogao da se oslonim na vas, da vas pozovem. U Evropi su rijetki lideri koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih. Vi ste uvijek željeli da čujete naše mišljenje, makar mislili sasvim suprotno, i beskrajno vam hvala na tome“, kazao je Vučić.

Naveo je da Makronu "izuzetno vjeruje jer je čovjek od riječi" i dodao da Srbija "izuzetno poštuje i voli Francusku" i da će "dati sve od sebe da Srbija i u budućnosti drži svoju riječ".

Vučić je kazao i da su ekonomski odnosi dvije zemlje "neuporedivo bolji nego što su bili", navodeći da je spoljnotrgovinska razmjena gotovo udvostručena u prethodnih pet godina, ali da može da bude još veća.

"Sve je više francuskih investitora u Srbiji, trenutno ih je 339 i oni zapošljavaju 11.125 radnika. Danas smo obavili važne razgovore sa predstavnicima Francuske elektroprivrede i Daso grupe, vjerujem da smo blizu ne samo velikih poslova, već strateški važnih stvari za Srbiju", naveo je.

Bonus video: