BalkanInsight: Srbija u martu prodala oružje u vrijednosti od 14 miliona eura Izraelu

"BalkanInsight" je ranije otkrio da je Srbija poslala najmanje dvije velike pošiljke oružja ili municije u Izrael od napada Hamasa u oktobru 2023. godine, uprkos "velu tajne" koji pokriva poslove

6732 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni srpski državni trgovac oružjem, Jugoimport-SDPR, u martu je izvezao oružje u Izrael u vrijednosti od 14 miliona eura, pokazuju carinski podaci Checkpoint-a, portala koji prikuplja podatke o trgovini srpske države u vezi sa privrednim subjektima, piše "BalkanInsight".

"BalkanInsight" je ranije otkrio da je Srbija poslala najmanje dvije velike pošiljke oružja ili municije u Izrael od napada Hamasa u oktobru 2023. godine, uprkos "velu tajne" koji pokriva poslove.

Ranije je Jugoimport-SDPR izvezao u Izrael robu u vrijednosti od 540.120 eura u oktobru 2023. i u vrijednosti od 510.000 eura u februaru 2024. godine.

Podaci ne pokazuju da li je u ovom periodu srpska država izdavala nove izvozne dozvole za izvoz u Izrael.

"BalkanInsight" je tražio detaljnije informacije o izvozu u Izrael, ali je Ministarstvo trgovine Srbije u martu odbilo zahtjev podnijet na osnovu Zakona o slobodi informacija, o izvozu oružja u Izrael od oktobra 2023. do 26. februara 2024. godine, nazvavši podatke „strogo povjerljivim“.

Srbija nije imala veći izvoz oružja u Izrael pre oktobra 2023.

Nedavno je državna fabrika municije Prvi Partizan iz Užica, u zapadnoj Srbiji, u martu i aprilu 2023. izvezla u Izrael robu u vrijednosti od oko 780.000 eura.

Dana 5. aprila, Savjet UN za ljudska prava podržao je poziv „da se obustavi prodaja, transfer i preusmjeravanje oružja, municije i druge vojne opreme u Izrael ... kako bi se spriječilo dalje kršenje međunarodnog humanitarnog prava i kršenja i zloupotrebe ljudskih prava“.

Eksperti UN-a su 23. februara upozorili da bi svaki transfer oružja ili municije u Izrael koji bi se koristio u Gazi vjerovatno predstavljao kršenje međunarodnog humanitarnog prava i da mora odmah prekinuti.

Srbija i Izrael su bliski saveznici. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su 26. februara telefonom o daljem procesu zbližavanja.

"Dobar razgovor sa izraelskim premijerom Netanjahuom o daljem unaprjeđenju bilateralnih odnosa“, napisao je Vučić na Instagramu. On je rekao da su tokom diskusije obrađena sva važna pitanja. Netanjahu je sa svoje strane hvalio srpskog lidera kao „pravog prijatelja Izraela“.

Hamasovi borci pokrenuli su iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, ubivši preko hiljadu ljudi, a Izrael je potom pokrenuo potpuni napad na Gazu, ubivši 31.045 civila, od kojih su većina djeca i žene, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja.

Međunarodni sud pravde se 26. januara složio da razmotri slučaj Južnoafričke Republike da je Izrael počinio genocid u Gazi. Izrael je do sada odbacio prekid vatre, negirajući i optužbe za genocid.

Bonus video: