Prijetnje smrću Hilu i Gruhonjiću: "Metak, glogov kolac"

Filozofski fakultet u Novom Sadu je saopštio da je ambasador SAD Kristofer Hil posjetio taj fakultet i Odsjek za medijske studije

8889 pregleda 8 komentar(a)
Hil, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Hil, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Na društvenim mrežama pojavile su se prijetnje smrću američkom ambasadoru Kristoferu Hilu i profesoru Novosadskog univerziteta Dinku Gruhonjiću, nakon ambasadorove jučerašnje posjetu Filozofskom fakultetu, piše novosadski portal Autonomija.

"Metak za obojicu", "Glogov kolac za obojicu", piše na društvenim mrežama.

Filozofski fakultet je saopštio da je ambasador SAD Kristofer Hil posjetio taj fakultet i Odsjek za medijske studije.

"Gospodin Hil sa saradnicima se susreo dekanicom Ivanom Živančević Sekeruš i prodekanom za međunarodnu saradnju Zoranom Paunovićem. Gosti su obišli radijski i multimedijalni TV studio, koji je izgrađen pomoću sredstava Ambasade SAD", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je ambasador Hil razgovarao sa nastavnicima i studentima o stanju medijskih sloboda u Srbiji i prijetnjama koje primaju novinari, profesori i studenti u Novom Sadu.

Na istu temu ambasador je na fakultetu odvojeno razgovarao i sa Dinkom Gruhonjićem sa Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta, piše u saopštenju.

Navodi se da je ambasador Hil dao i intervju za studentski sajt "Univerzitetski odjek", čije je formiranje takođe pomogla Ambasada SAD.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta podnio je Etičkoj komisiji svoga fakulteta prijavu protiv profesora Dinka Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje.

Gruhonjića su optužili za govor mržnje na osnovu izmontiranog video snimka sa tribine u Dubrovniku od prije godinu dana, gdje je on navodno veličao ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, što je profesor oštro demantovao i podsjetio da je cijelu svoju novinarsku i profesorsku karijeru proveo kao dosljedni borac protiv nacionalizma i protiv veličanja politike ratnih zločina u regionu.

Gruhonjić je primio brojne prijetnje smrću, a na ulazu u zgradu u kojoj živi s porodicom mu je ispisan grafit koji direktno poziva na njegovo ubistvo.

Etička komisija je Studentskom parlamentu vratila prijavu protiv Gruhonjića na dopunu, za šta imaju rok od 30 dana.

Dinko Gruhonjić je na jednom skupu nedavno rekao da ima potpuno pouzdanu informaciju da su se članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu sastali sa visokim funkcionerom Srpske napredne stranke u jednom novosadskom restoranu.

Dodao je da je taj sastanak održan neposredno prije početka blokade Filozofskog fakulteta, koja je trajala od četvrtka, 28. marta, do nedjelje, 31. marta.

Kako su mediji izvijestili, u blokadi Filozofskog fakulteta učestvovale su i osobe koje nisu studenti, kao i mnogi koji nisu studenti Filozofskog fakulteta.

Pojedini mediji i opozicione partije su tvrdili da su u blokadi učestvovali i radnici javnih i komunalnih preduzeća u Novom Sadu.

Jedan od učesnika blokade je u zgradu Filozofskog fakulteta upao u majici sa likom Milorada Ulemeka Legije.

Ulemek je osuđen na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na još 40 godina zbog ubistva nekadašnjeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i na 15 godina zatvora zbog pokušaja atentata na nekadašnjeg opozicionog lidera Vuka Draškovića.

Filozofski fakultet se nalazi u Ulici Zorana Đinđića. Pokojni premijer je bio i zaposlen na tom fakultetu.

Taj mladić u majici sa Legijinim likom je nosio transparent "Moj sinko samo nikad kao Dinko".

Blokada je ukinuta u nedjelju, 31. marta popodne, kada je pred fakultet došao rektor Dejan Madić, zajedno sa dekanima Fakulteta tehničkih nauka Borisom Dumnićem i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Patrikom Dridom.

Oni su podržali studentske zahtjeve i optužili Gruhonjića za govor mržnje, tako što je rektor Madić čitao rečenice iz Gruhonjićevih publicističkih kolumni, izvađene iz konteksta.

Gruhonjić je takav postupak rektora prokomentarisao riječima da mu je "ispod akademske časti" da komentariše rektorove postupke i poručio da će se vidjeti ko u stvari treba da ide pred etičku komisiju – rektor ili on.

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu najavio je da će se blokada nastaviti ukoliko Gruhonjić ne dobije otkaz.

Rektor Dejan Madić na sastanak sa studentima koji su blokirali fakultet nije pozvao dekanicu Filozofskog fakulteta Ivanu Živančević Sekeruš, što je ona oštro osudila.

Dekanica je kazala i da ne želi da razgovara sa studentima koji postavljaju ultimatume i podsjetila da postoje jasne procedure na univerzitetu na osnovu kojih neki profesor može dobiti otkaz, ali da se u te procedure ne ubrajaju ultimatumi.

Hil je u intervjuu za studentski portal "Univerzitetski odjek" iz Novog Sada izjavio je da blokada Filozofskog fakulteta, koju je bio organizovao Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu uz ultimatum da Gruhonjić mora da dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje, nisu način da se suprotstavite nečemu što je neko rekao.

"Ljudi imaju pravo da kažu šta žele da kažu i nabolji način da se suprotstavite nečemu što je neko rekao je da imate bolje argumente. Ne podržavam fizičke postupke koji imaju za cilj da naruše nečije pravo da govori. Mislim da je ovdje ključ u osjećaju za toleranciju. Svi moramo da radimo bolje na tom polju", rekao je Hil.

Bonus video: