Dačić: Dan srama u PSSE, prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

"O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije?", upitao je Dačić

20342 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Dačić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE), budući da je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

"Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda. Naprotiv, već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenj", rekao je Dačić nakon što je u PSSE usvojena preporuka da se Prištini odobri da postane član Savjeta Evrope.

Ovom odlukom, istakao je Dačić, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Savjeta Evrope i međunarodnog pravnog poretka.

"O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije?", upitao je Dačić.

Srbija će, kaže, nastaviti svoju borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"A vidjećemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž", rekao je Dačić.

Bonus video: