Kurti: Savjet Evrope sa Kosovom dobija novu i živahnu demokratiju, gdje vlada zakon i poštuju se ljudska prava

"Pošto od 1951. godine Komitet ministara nije donio odluku drugačiju od Mišljenja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, vjerujemo da će i naredna faza biti uspješno završena. Međutim, naš rad će se nastaviti", izjavio je Kurti

14063 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Kosova Aljbin Kurti je večeras nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) izjavio da je Kosovo "za korak bliže i na samo jedan korak od članstva u Savjetu Evrope".

On je naglasio da je sljedeća i posljednja faza u Komitetu ministara, koji donosi konačnu odluku.

"Pošto od 1951. godine Komitet ministara nije donio odluku drugačiju od Mišljenja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, vjerujemo da će i naredna faza biti uspješno završena. Međutim, naš rad će se nastaviti", izjavio je Kurti.

Prema njegovim riječima članstvom Kosova u Savjetu Evrope na dobitku su demokratija, vladavina prava i ljudska prava.

"A sa Kosovom tamo, Savjet Evrope dobija novu i živahnu demokratiju, gdje vlada zakon i poštuju se ljudska prava. Hvala svima. Čestitam svima", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da je današnje glasanje u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji - istorijski trenutak na evropskom putu Kosova.

Osmani
Osmanifoto: Screenshot/Youtube

Dodala je da je to dokaz "privrženosti pravdi, jednakosti i osnovnim principima demokratije" Kosova.

"Hvala od srca svima onima koji su glasanjem 'za' podržali sve građane Kosova i naš cilj za ljudska prava. Čestitam Kosovu i svima koji su doprinijeli ovom istorijskom dostignuću", napisala je Osmani na Fejsbuku.

To je prema njoj još jedan korak ka punopravnom članstvu u SE.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala je večeras prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.

Nacrt Mišljenja o zahtjevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Savet Evrope na današnjoj sjednici u Strazburu podržao je 131 poslanik, dok je 29 glasalo protiv.

Bonus video: