RAZMOTRIĆE PITANJA OD ZAJEDNIČKOG INTERESA

Brnabić će se sastati sa Pensom u Podgorici: Kako dalje unaprijediti stabilnost

Održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda, navodi se u saopštenju
1 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: Betaphoto
Ana Brnabić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 31.07.2017. 16:48h

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće u srijedu, 2. avgusta u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje gdje će imati bilateralni susret sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom.

Učešće Brnabić na skup će biti prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmjeni mišljenje o tome kako dalje unaprijediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost, saopšteno je iz kabineta premijerke Srbije.

Predsjednica Vlade Srbije će istaći i "dosljednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susjedima rješavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rješenja".

Održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda, navodi se u saopštenju.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003.

Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbjednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača od decemba 2008. godine, i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbjednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njom predsjedava Makedonija.

Preporučujemo za Vas