MUP Kosova: Vlasti Srbije drže u pritvoru zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića

Janković, koji je iz opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, zaustavljen je na granici sa Srbijom, Jarinju, na sjeveru Kosova, i poslat na razgovor u Rašku na jugozapadu Srbije

10979 pregleda 7 komentar(a)
Janković, Foto: Screenshot/Youtube
Janković, Foto: Screenshot/Youtube

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova saopštilo je kasno u srijedu da vlasti Srbije drže zamjenika direktora Policije Kosova i još četiri policijska službenika.

Ministarstvo je izvijestilo da je zamjenik direktora policije srpske nacionalnosti Dejan Janković od srede ujutro "u pritvoru bez ikakvog objašnjenja".

Janković, koji je iz opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, zaustavljen je na granici sa Srbijom, Jarinju, na sjeveru Kosova, i poslat na razgovor u Rašku na jugozapadu Srbije.

"Prepoznajući ovu ponovljenu praksu Srbije prema građanima i policijskim službenicima, iste intervjuišu različiti državni akteri Srbije", navelo je kosovsko ministarstvo.

Ministarstvo navodi da su vlasti Srbije privele "10 pripadnika kosovske policije (Albanaca i Srba)", ali da je njih petoro već pušteno.

Kako ističu iz ministarstva, nadležne institucije su u procesu davanja tačnih informacija u cilju razjašnjenja ove situacije.

"Od ranog jutra gađane su u autobusima i vozilima koja su prevozila naše građane sa zapada na Kosovo ili obrnuto, zaustavljali, oduzimali im lična dokumenta i razgovarali sa njima bez ikakvog prethodnog opravdanja", navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je optužilo vlasti Srbije da "satima zatvaraju naše građane u kancelarije vlasti Srbije i da ih razni ljudi pitaju o njihovom učešću ili eventualnim vezama sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, ili ratom na Kosovu".

Bonus video: