Radonići: Inicijativa za smjenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosovu propala, glasalo 253 ljudi

U Leposaviću je glasalo 124 birača ili 0,91 odsto od ukupnog broja, u Zubinom Potoku 18 birača ili 0,26 odsto, u Zvečanu nije bilo birača, dok je u Sjevernoj Mitrovici bilo 111 birača ili 0,59 odsto glasača

8235 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Predsjedavajući Centralne izborne komisije Kosova Krešnik Radonići izjavio je u nedelju da je inicijativa za smjenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosovu – propala, jer 50 odsto plus jedan birač nije učestvovao na referendumu.

Prema njegovim riječima, glasalo je ukupno 253 ljudi.

U Leposaviću je glasalo 124 birača ili 0,91 odsto od ukupnog broja, u Zubinom Potoku 18 birača ili 0,26 odsto, u Zvečanu nije bilo birača, dok je u Sjevernoj Mitrovici bilo 111 birača ili 0,59 odsto glasača.

Sva biračka mjesta, njih 23, zatvorena su u nedjelju, 21. aprila, u 19 časova.

I Mreža nevladinih organizacija Demokratija na djelu ranije je saopštila da je mali interes za glasanje.

Osmani: Pritisci iz Beograda i Srpske liste

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je u nedjelju, poslije zatvaranja biračkih mjesta, da je Kosovo građanima u opštinama na sjeveru "omogućilo da smijene aktuelne gradonačelnike i izaberu nove kroz proces opoziva".

"Međutim, građani uglavnom nisu iskoristili ovu priliku. Nažalost, to je prvenstveno bilo zbog pritisaka iz Beograda od strane Srpske liste i nelegalnih kriminalnih struktura. Srbija se ponovo nezakonito umiješala u izborni proces druge zemlje. Ponovo Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije) nije održao riječ datu međunarodnim partnerima", navela je Osmani u objavi na mreži Iks.

Ona je istakla da je Kosovo "još jednom pokazalo zrelost, uzornu organizaciju i puno poštovanje svojih zakona i Ustava nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da izaberu svoje predstavnike".

Kako je naglasila, Kosovo je ispunilo sve uslove koje zahtijeva Evropska unija (EU).

"Nepravedne mjere protiv Kosova moraju biti ukinute odmah", poručila je predsjednica Kosova.

Tužilaštvo nadgledalo referendum

Državno tužilaštvo Kosova je u nedjelju izvijestilo da je pratilo tok referenduma.

Tomas Šunjog, ambasador Evropske unije na Kosovu, je sa 60 posmatrača takođe pratio glasanje na sjeveru Kosova, saopšteno je iz kancelarije EU u Prištini.

Centralna izborna komisija Kosova je rano u nedjelju morala da pronađe alternativne lokacije za biračka mjesta, jer obrazovne institucije, koje u četiri opštine na sjeveru Kosova rade u sistemu Srbije, nisu dale dozvolu da se koriste njihove prostorije.

Šta dalje?

Budući da je glasanje 21. aprila prošlo bez uspjeha, gradonačelnici ostaju na vlasti, a nova inicijativa za njihovu smjenu može biti pokrenuta za godinu dana.

Većinsko srpsko stanovništvo u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ne prihvata albanske gradonačelnike.

Albanski gradonačelnici su na vlast došli jer je Srpska lista pozvala građane da bojkotuju izbore u aprilu 2023. koji su organizovani pošto su Srbi napustili kosovske institucije novembra 2022. na inicijativu te stranke.

Ta partija je, u međuvremenu, zatražila nove izbore i podržala peticiju građana za smjenu gradonačelnika, da bi 7. aprila saopštila da na glasanju za smjenu gradonačelnika neće učestvovati.

Glasanje 21. aprila se organizovalo na osnovu Administrativnog uputstva koje je Vlada Kosova izdala poslije pritiska međunarodne zajednice da raspiše nove izbore u opštinama na sjeveru.

Bonus video: