Ambasador BiH: Sjednica Generalne skupštine UN-a o Srebrenici neće biti prije 6. maja

"Želimo da damo više vremena da se svi upoznaju sa stvarnim činjenicama, kao i da svi, uključujući i one koji su sada možda i protiv, daju svoje eventualne sugestije", rekao je Lagumdžija

13308 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2024. 22:24h

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o nacrtu Rezolucije UN o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, neće sigurno biti održana prije 6. maja.

Mada se ranije spekulisalo da će sjednica biti održana 2. maja, datum njenog održavanja neće biti poznat prije 30. aprila, potvrđeno je za sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Dodaje se da će tim BiH, sa ambasadorom Lagumdžijom na čelu, danas poslati predlog Rezolucije da zemlje članice, ukoliko imaju neke dodatke na tekst rezolucije, imaju dodatno vrijeme za konsultacije.

"Želimo da damo više vremena da se svi upoznaju sa stvarnim činjenicama, kao i da svi, uključujući i one koji su sada možda i protiv, daju svoje eventualne sugestije", rekao je Lagumdžija za portal Kliks.

Zvaničan datum sjednice Generalne skupštine, na kojoj će biti raspravljano o rezoluciji još nije objavljen, a u medijima se prethodnih sedmica govorilo da će to biti 27. aprila, a potom 2. maja.

Rezolucija ima sedam zaključaka, prema kojima bi Generalna skupština proglasila 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji će se obilježavati svake godine.

U zaključcima se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i pozivaju države članice da "sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem s ciljem sprečavanja revizionizma i pojave genocida u budućnosti".

"Bez rezerve osuđuju se radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici“, navodi se u zaključcima.

Dalje se ističe važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici.

Sve države članice se pozivaju da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo i u međunarodnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Zaključcima se traži od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN", počevši sa aktivnostima za 30. godišnjicu 2025. godine.

U zaključcima se pozivaju sve države članice, organizacije sistema UN-a, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući NVO da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući i posebne aktivnosti u znak sjećanja na žrtve genocida 1995. godine u Srebrenici.

Bonus video: