Godišnjica masovnog ubistva u beogradskoj školi; Vučić: Neizbrisiv ožiljak na duši cijele zemlje

"Nisu prošli bol, nevjerica i neizmjerna tuga", rekao je predsjednik Srbije

9002 pregleda 52 reakcija 27 komentar(a)
Vučić položio cvijeće, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Vučić položio cvijeće, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je jutros cvijeće u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbjeđenja te škole.

"Prije tačno godinu dana svanulo je posljednje školsko jutro za naših devet anđela i čovjeka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo. Prošla je godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cijele zemlje, ali nisu prošli bol, nevjerica i neizmjerna tuga", napisao je Vučić na svom Instragram nalogu.

"Učinićemo sve da se kao zemlja uzdignemo poslije ovog užasa koji nas je zadesio", napisao je Vučić i izrazio najdublje saučešće porodicama ubijenih.

Komemorativni program "Buđenje"

Ispred škole "Vladislav Ribnikar" jutros tačno u 8.40, na godišnjicu masovnog ubistva, počeo je komemorativni program "Buđenje".

U znak sjećanja na devetoro učenika i čuvara te škole koje je tada 13-godišnji K.K. ubio 3. maja prošle godine hicima iz pištolja, mediji u Srbiji su u 8.41 časova prekinuli emitovanje programa na jedan minut.

Ispred škole se okupio veliki broj rođaka i prijatelja stredale djece, kao i građana koji su došli da odaju počast stradalima.

Dio Ulice kralja Milana, od Njegoševe do Krunske, nazvan "Prostor tišine", biće zatvoren za saobraćaj do 19.30, kako bi građani mogli da odaju počast stradalima.

Tokom cijelog dana tu će biti moguće ostaviti cvijeće, zapaliti svijeću i upisati se u knjigu sjećanja, u prostorima određenim za to.

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, od devet do 19 časova biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posljedica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine, a za to vrijeme na posebno postavljenom ekranu u blizini tog spomenika biće emitovan video kolaž sjećanja na žrtve.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da iznesu predloge koji će biti korišćeni u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Završni muzičko-scenski program će biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova, a zbog ograničenog prostora, građani će događaj moći da prate na postavljenom ekranu na Tašmajdanu, kao i u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije, televizijama N1 i Nova S.

Bonus video: