Policija zatvorila objekte Poštanske štedionice Srbije na sjeveru Kosova, oštre reakcije iz Beograda

Takođe su zatvorene Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije i trezor Narodne banke Srbije

17899 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2024. 19:55h

Vlasti na Kosovu saopštile su u ponedjeljak da su zatvorile filijalu Banke Poštanske Štedionice Srbije i njene ekspoziture u četiri opštine na sjeveru Kosova, u kojima većinom žive Srbi.

Dopisnik RSE s terena javlja da su zatvorene jedna filijala Banke Poštanske štedionice u Sjevernoj Mitrovici i četiri ekspoziture te banke u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Takođe su zatvorene Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije i trezor Narodne banke Srbije.

Kosovska policija saopštila je da je akcija na sjeveru Kosova sprovedena po izvještajima institucija za finansijski nadzor, poput finansijsko-obavještajne jedinice i Centralne banke Kosova, zajedno sa Poreskom upravom Kosova.

Predstavnici vlasti Srbije oštro su reagovali na akciju kosovske policije.

U saopštenju kosovske policije navedeno je da je akcija protekla bez problema i incidenata.

"Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti, gdje je po ovlašćenju nadležnog tužioca zatvoreno šest jedinica takozvane nelegalne Poštanske štedionice na sjeveru zemlje", saopštila je policija.

U akciji na sjeveru primijećeni su članovi Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) i mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja čestitao je institucijama na "pokazanom uspjehu" tokom akcije na sjeveru.

Reakcija Beograda

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da je akcija Policije Kosove protiv privrednih subjekata na sjeveru Kosova "čin divljaštva koji direktno ugrožava opstanak srpskog naroda" na Kosovu.

"Kome i zašto smeta Poštanska štedionica? Zbog čeka su kosmetski (kosovski) Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li kosmetski Srbi pravo na plate i penzije? Ili je protiv njih sve dozvoljeno", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U saopštenju se dodaje da ovo nije pitanje za kosovskog premijera, već za međunarodnu zajednicu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom da kosovski premijer Aljbin Kurti "upadom policije u ekspoziture Poštanske štedionice" nastavlja "teror protiv srpskog naroda" na Kosovu.

Dačić je dodao da "ovo vodi u nove sukobe na Balkanu sa nesagledivim posljedicama".

Akcija kosovskih vlasti uslijedila je nedjelju dana nakon što je Centralna banka Kosova saopštila da je okončan prelazni period za njenu regulativu kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara za plaćanje.

Propisu CBK-a, koji predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanje, Srbija se oštro protivila.

Država Srbija izdvaja milione eura za isplatu u dinarima plata, penzija i dodatne pomoći Srbima na Kosovu.

CBK je 13. maja saopštila da je posle završetka prelaznog perioda licencirala osam filijala finansijskih institucija u opštinama sa srpskom većinom, u Leposaviću, Zvečanu, Gračanici, Štrpcu i jednu u Šilovu u Gnjilanu.

Međunarodna zajednica je tražila od Kosova da odloži primenu uredbe CBK, navodeći negativan uticaj koji bi ona mogla imati na srpsku zajednicu na Kosovu.

Bonus video: