Skupština Kosova odobrila sporazum o iznajmljivanju zatvora u Gnjilanu za danske zatvorenike

Planirano je da se 300 zatvorskih ćelija, koliko broji zatvor, ustupi na korišćenje Danskoj za zatvorenike koje odslužuju kaznu maksimum do deset godina, a za tu uslugu Danska se obavezala da će Kosovu isplatiti 210 miliona eura

6421 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skupština Kosova danas je odobrila sporazum koji su kosovske vlasti prije tri godine dogovorile sa Danskom o korišćenju Kazneno - popravne ustanove u Gnjilanu za danske zatvorenike, prenijeli su mediji u Prištini.

Kako je prenio Kossev.info, prethodno je taj nacrt ranije danas usvojio i Odbor za zakonodavstvo, mandate, imunitet Skupštine i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije.

Riječ je o dogovoru koji su Danska i Kosovo postigli u decembru 2021. godine kroz pismo saglasnosti koje su tada potpisali ministri pravde.

Planirano je da se 300 zatvorskih ćelija, koliko broji Zatvor u Gnjilanu, ustupi na korišćenje Danskoj za zatvorenike koje odslužuju kaznu maksimum do deset godina, a za tu uslugu Danska se obavezala da će Kosovu isplatiti 210 miliona eura.

U samom pismu, kako su tada pisali kosovski mediji, Danska se obavezuje na godišnju isplatu od 15 miliona evra, u zavisnosti od broja zatvorenika, "kao i početnu isplatu naknade od pet miliona eura za prelazni period, dok se sam zatvor ne popuni i završi".

Sljedeće godine, u aprilu i maju, pismo je pretvoreno i u ugovor, a plan je bio da prvi zatvorenici dođu već početkom 2023. godine, a prije toga bi gnjilanski zatvor Danska i renovirala.

Vlada Kosova je za taj ugovor dala zeleno svjetlo tek u junu 2023. godine, a prvi put se na dnevnom redu Skupštine Kosova našao sljedećeg mjeseca, da bi sve do danas bio blokiran.

Poslanici mu nisu davali podršku, uključujući ni na skupštinskom zasjedanju prošle nedjelje, 16. maja, da bi četiri dana kasnije iz Vlade uslijedio novi Nacrt zakona, pod istim imenom kao onaj iz juna prošle godine "o ratifikaciji Ugovora između Republike Kosovo i Kraljevine Danske, za korišćenje Kazneno-popravne Institucije u Gnjilanu u svrhu izvršenja danskih kazni".

Danas mu je na sjednici podršku dalo 86 poslanika, sedam je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

U Skupštini je danas bila i kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli, koja je podsejtila na to da će Kosovo od sporazuma sa Danskom imati finansijske koristi.

Bonus video: