Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbjeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo

Brojni portali koji su pisali o navodnom incidentu prilikom ogrtanja zastavom opisali su sledeći slijed događaja: U znak protesta i hrabrosti, Vučić se ogrnuo zastavom Srbije uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine UN. Obezbeđenje je zatim zatražilo da predsjednik Srbije skine zastavu, na šta je Vučić odgovorio: „Niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu”

19114 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gdje se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, u tabloidima predstavljen kao superheroj koji ide na „izazovan i težak” put.

On je ovu medijsku inicijativu otjelotvorio tako što se ogrnuo srpskom trobojkom, nakon što je Rezolucija usvojena. Mnogi tabloidi su izvijestili o ovom činu, dodajući da je predsjednik Srbije to uradio uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine UN i obezbjeđenja, kojem je navodno odbrusio kada je zahtijevalo da on skine sa sebe zastavu i htjelo da mu je oduzme. Iz UN su za Raskrikavanje potvrdili da se to nije desilo, navodeći da je sjednica protekla mirno, bez incidenata.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija juče je usvojila rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovom rezolucijom se takođe osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Sjednicu je prema tabloidima obilježilo i to što je nakon izglasavanja Rezolucije, predsjednik Vučić ogrnuo zastavu Srbije.

„Vučič se ogrnuo trobojkom, obezbjeđenje zahtijevalo da je skine, on im odbrusio!” pišu novine Alo, „OBEZBjEĐENJE TRAŽILO VUČIĆU DA SKINE ZASTAVU! Predsjednik uputio moćne riječi: Niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu!”, naslov je portala Srbija danas, dok portal Una svoj tekst naslovljava sa „„Niko mi neće oduzeti moju zastavu”: Slika koja je obišla svijet - Vučić ogrnut trobojkom u GS UN”.

Brojni portali koji su pisali o navodnom incidentu prilikom ogrtanja zastavom opisali su sledeći slijed događaja: U znak protesta i hrabrosti, Vučić se ogrnuo zastavom Srbije uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine UN. Obezbeđenje je zatim zatražilo da predsjednik Srbije skine zastavu, na šta je Vučić odgovorio: „Niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu”.

Ogrtanje zastavom može se vidjeti u jučerašnjem prenosu uživo Generalne skupštine UN, ali se ni u jednom trenutku ne može čuti niti vidjeti negodovanje predsjednika Generalne skupštine UN. Takođe, u prenosu se nije moglo vidjeti ni čuti da je obezbjeđenje prišlo Vučiću ili mu reklo bilo šta u vezi sa zastavom.

Medijski tim Ujedinjenih nacija navodi da nije bilo negodovanja zbog Vučićevog ogrtanja zastavom.

„Ništa od toga nije bilo. Nije bilo problema tokom sesije”, potvrdio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik za Raskrikavanje.

To „ništa” za mnoge medije bila je važna vijest, pa su pogrešne informacije u cjelosti ili u nekom dijelu prenijeli brojii portali, između ostalih B92, Pink, Una, Kurir, Srbija danas, Telegraf, Novosti, Politika, Alo, RTV, 021, NSuživo, Serbian times, Pančevac-online, Radio televizija Kruševac, Happy, N1, Informer, 24sedam, Nedeljnik, Aljazeera, novine Alo, Politika itd.

Parada zastava u državnom vrhu i na ulicama

Juče su na društvenim mrežama postale veoma viralne fotografije premijera Srbije Miloša Vučevića i ministara, koji su ogrnuti u zastave Srbije, baš kao i predsjednik. Oni su u sjedištu Generalnog sekretarijata predsjednika Republike zajedno gledali prenos Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nakon glasanja na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša pojavile su se kolone vozila okićene identičnim srpskim zastavama.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu proglasili su zločin u Srebrenici genocidom. Za ubistvo preko osam hiljada Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na ukupno oko 700 godina zatvora.

Bonus video: