Napadi na prosvjetne radnike u Beogradu: Pritvor za majku koja je povrijedila nastavnicu

Po nalogu javnog tužioca u Beogradu, majci A.R. (1992.) određeno je zadržavanje zbog krivičnih djela zlostavljanja i mučenja, te ugrožavanja sigurnosti

5897 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U posljednja tri dana zabilježena su tri napada na prosvjetne radnike u osnovnim školama u Beogradu.

Posljednji se dogodio u četvrtak, kada je nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu napadnuta fizički i verbalno i tom prilikom zadobila više povreda u predjelu stomaka.

Prema navodima kolega pretučene nastavnice, incident se dogodio kada je majka jednog od učenika došla na "otvorena vrata" i pitala je zašto je njenom sinu zaključena dvojka, a ima prosjek za trojku, a da pritom nije znala da se sabira i ocjena iz prvog polugodišta, prenose mediji.

Po nalogu javnog tužioca u Beogradu, majci A.R. (1992.) određeno je zadržavanje zbog krivičnih djela zlostavljanja i mučenja, te ugrožavanja sigurnosti.

Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je 13. juna u osnovnoj školi na Novom Beogradu, nezadovoljna zaključenom ocjenom njenog sina, uputila nastavnici prijetnje po život. Nastavnici su u KBC Zemun konstatovane višestruke lake tjelesne povrede, piše u saopštenju MUP-a.

Usljed radnji okrivljene oštećenoj je, po sopstvenoj izjavi, povrijeđeno ljudsko dostojanstvo i osjeća strah za svoju bezbjednost, a ujedno je predmetni događaj izazvao i uznemirenost građana, naročito zbog činjenice da se dogodio u osnovnoj školi, dodaje se u saopštenju.

Javni tužilac će 15. juna saslušati okrivljenu o svim okolnostima događaja.

"Svjesni učestalosti napada na prosvjetne radnike Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbjednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija", zaključuje se u saopštenju.

MUP navodi da je osumnjičenoj određeno zadržavanje do 48 časova i da će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

Prethodno je, 13. juna, Sindikat radnika u prosvjeti Srbije saopštio da je učiteljica osnovne škole "Sveti Sava" po povratku sa rekreativne nastave sa Kopaonika napadnuta pri izlasku iz autobusa.

U saopštenju je navedeno da su učiteljicu napali i pretukli roditelji učenika iz drugog odjeljenja pred roditeljima i nastavnicima koji su se vratili sa rekreativne nastave.

Tri dana ranije, Nezavisni sindikat prosvjetnih radnika Srbije saopštio je da je 10. juna nastavnicu muzičkog vaspitanja u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Beogradu verbalno i fizički napao učenik šestog razreda te škole.

Kako je navedeno - učenik je napao nastavnicu nakon razgovora koji je imao sa razrednim starješinom i zamjenikom direktora škole kod kojih ga je uputila, jer je pušio elektronsku cigaretu u učionici.

Roditelji najavili protest

Odlukom kolektiva OŠ “Jovan Dučić” u petak neće biti nastave u toj školi, a Savjet roditelja pozvao je sve roditelje učenika da se okupe u 17 časova ispred škole na protestu povodom nasilja.

"Skupom ispred škole pozivamo sve roditelje da pokažu, najprije djeci, a nažalost i mnogim roditeljima, da smo protiv nasilja generalno, a posebno protiv vršnjačkog i nasilja nad onima kojima poveravamo svoju decu. Prosvjetni radnici moraju da se podignu na mnogo viši nivo poštovanja, jer je budućnost naše djece u njihovim i našim rukama", naveo je Savjet roditelja OŠ “Jovan Dučić” u dopisu.

"Strože sankcije za nasilje nad nastavnicima"

Ministarka prosvjete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da, povodom slučaja u kom je roditelj učenika fizički napao nastavnicu, Ministarstvo pravde radi na izmjenama i dopunama krivičnog zakonika, kako bi sankcije za nasilje bile strože.

Ona je za TV Prva da joj je informacija da je nastavnica pretučena izazvala osjećanje "ogromne tuge i rezigniranosti", te da je to poruka koja deprimira sve koji učestvuju u naporima da se atmosfera u školama promijeni. Kazala je i da je sa pretučenom nastavnicom razgovarala telefonom.

"Imali smo razgovor koji je mene uzdrmao, uznemirio, iako sam po profesiji to što jesam – ljekar psihijatar. Ona se preispituje šta je trebalo da uradi da ne dođe do incidenta. Psihički bol je apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživjela“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Istakla je da Ministarstvo pravde radi na promjeni zakona, koja podrazumijeva da će slučajevi napada na osobu zaposlenu u obrazovnom sistemu i bilo kakvih ataka na njih biti tretirani kao napadi na advokate, što znači da će sankcije izmjenama i dopunama ovog zakona biti neuporedivo drugačije, jače nego što su bile do sada.

Povodom incidenta koji se takođe u četvrtak dogodio u OŠ "Sveti Sava“ na Vračaru, kada su roditelji jedne učenice napali učiteljicu po povratku djece sa ekskurzije, ministarka je rekla da nema potpune informacije o tom slučaju i naglasila da je bitno da se utvrde sve činjenice.

"Oni koji se nisu ponašali u skladu, pa i sa etičkim normama, a ne samo zakonskim i podzakonskim aktima, moraće da snose posljedice“, poručila je.

Nasilje nad zaposlenima u prosveti osudila je na konferenciji za medije 14. juna i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

"Nasilje nad našim vaspitačicama i vaspitačima, učiteljicama i učiteljima, nastavnicima i nastavnicima, profesorima i prosfesorkama je apsolutno nedopustivo", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je zamolila nadležni skupštinski odbor za obrazovanje da se sastane i podrži sve napore izvršne vlasti, uključujući sva relevantna ministarstva, u rješavanju problema nasilja u školama.

"Ukoliko je potrebno, da mijenjamo zakone, da se oni u najkraćem mogućem roku i na dnevnom redu zasjedanja Narodne Skupštine", rekla je Brnabić.

Sindikat oštro osuđuje

Sindikati i udruženja prosvjetnih radnika oštro su reagovali na nove slučajeve nasilja prema prosvjetnim radnicima u Beogradu, zahtijevajući od nadležnih da hitno reaguju, kao i odgovore šta je učinjeno povodom ranijih napada na nastavnike.

"Nastavnici biologije u jednoj od beogradskih škola roditelj učenika petog razreda nanio je teške tjelesne povrede. Majka nezadovoljna zaključenom ocjenom svog djeteta uhvatila je nastavnicu za kosu, oborila je na pod i sve tako držeći nastavnicu na podu udarala njenom glavom o pod. Uz fizičko nasilje uslijedile su i prijetnje da će je ubiti i pobiti porodicu", navela je Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije (USPRS).

Napominjući da je zaključivanje ocjena oduvijek bio kompleksan posao, USPRS je navela da je u Srbiji danas postao i opasan po život onog ko ocijene zaključuje.

USPRS je zatražila od nadležnih da odgovore da li su usvojene izmjene Krivičnog zakonika, koje se odnose na zaposlene u školama i ako nisu zašto nisu, šta je majka radila u školi kada je Pravilnikom o ocjenjivanju precizirano da u posljednjoj nedelji nastavne godine nema informativnih sastanaka i roditeljskih sastanaka, te zašto nema informacije o postupanju u slučajevima nasilja koji su se desila posljednjih nedelja u Priboju, Beogradu i Bačkoj Palanci.

"Da li treba da završimo ovu školsku godinu sjutra bez zaključivanja ocjena, kada su već ove aktivnosti opasne po život? Da li treba da u školski kalendar uvedemo očekivanu projekciju dana kada ćemo u toku školske godine štrajkovati, zbog učestalog i nažalost uobičajenog fizičkog nasilja nad zaposlenima u prosveti? Da li je previše očekivati da nadležna ministarstva prosvjete i policije povodom incidenata daju saopštenja za javnost?", upitala je USPRS, izrazivši podršku obustavi nastave u OŠ "Jovan Dučić".

"Ukinuta škola"

Povodom fizičkih napada na nastavnicu biologije u OŠ "Jovan Dučić" i učiteljicu u OŠ "Sveti Sava", Forum beogradskih gimnazija konstatovao je u saopštenju da je "škola ukinuta".

"Vrijeme je da đačke knjižice ostanu prazne, odjeljenjska vijeća neodržana, a ocjene nezaključene", naveo je Forum beogradskih gimnazija u kratkom saopštenju.

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije "Nezavisnost" izrazio je ogorčenje i bijes i pozvao sve koleginice i kolege, a posebno predstavnike Ministarstva prosvjete i Školske uprave Beograd da svojim prisustvom u petak u 17 časova ispred OŠ "Jovan Dučić“ pokažu da se iskreno zalažu za nestajanje svih oblika nasilja u obrazovno vaspitnim ustanovama.

"Tužna je istina, da su se nastojanja za unaprjeđenje pozicije prosvjetnog radnika svela na odbranu golih života. Okrenimo se zato, hrabro, solidarno i odlučno sopstvenim snagama, kada nam već institucije ne pružaju oslonac", saopštio je Sindikat "Nezavisnost".

Bonus video: