FT: Vučić sprema "zeleno svjetlo" za rudnik Rio Tinta u Jadru

"Ako sve isporučimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine", rekao je Vučić za FT

6314 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sprema se da da "zeleno svjetlo" kompaniji Rio Tinto, koja planira da u Srbiji otvori najveći evropski rudnik litijuma, objavio je magazin Fajnenšl tajms (FT), prenosi N1.

Vučić je za Fajnenšl tajms rekao da izgleda da su "nove garancije" Rio Tinta i Evropske unije (EU) spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi, prenio je Rojters.

Ta agencija navodi da kompanija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

"Ako sve isporučimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine", rekao je Vučić za FT i dodao da je projektovano da rudnik proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje, što bi bilo "dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi – otprilike 1,1 milion automobila", prenio je Rojters.

Srbija je 2022. godine stopirala projekat Jadar vrijedan 2,4 milijarde dolara poslije masovnih ekoloških protesta.

Ako bude završen, projekat bi mogao da obezbijedi 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija Rio Tinto postane vodeći proizvođač litijuma, ističe Rojters.

Pokret Kreni-promeni je prikupio 30.000 potpisa za narodnu inicijativu kojom se zahtijeva da parlament donese zakon o zaustavljanju istraživanja litijuma u zemlji. Potpisi su predati Narodnoj skupštini, međutim Skupština se nikada o tome nije raspravljala, navodi N1.

Bonus video: