Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju

Kao i u prethodnih 14 odluka o produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i prije hapšenja, u jesen 2020. "pokušao da potkopa sud" i da je "nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo"

3047 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu produžila su za još dva mjeseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

U odluci suda se navodi da je raspravno vijeće ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična djela iz optužnice, objavio je Kosovo onlajn.

"Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo", navodi se u odluci.

Kao i u prethodnih 14 odluka o produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i prije hapšenja, u jesen 2020. "pokušao da potkopa sud" i da je "nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo".

Vijeće je u odluci, između ostalog, naglasilo da je utvrđeno da je Tači nedavno u sudskom pritvoru "posjetiocima prenio informacije dobijene tokom svjedočenja zaštićenih svjedoka".

Kako piše u odluci, Tači je posjetiocu "prenio uputstva za budućeg svjedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svjedočenja".

"Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz vijeća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja", piše u odluci.

Rizik je tim veći što tužioci Tačijevoj odbrani i dalje objelodanjuju podatke o svjedocima koje namjeravaju da pred sudije izvedu tokom procesa.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, "nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja" i da su, dok je bio šef obavještajne službe ŠIK, njeni agenti "bili umiješani u zastrašivanje svjedoka".

I Veselji je, po veću, iz pritvora mogao odati povjerljive informacije.

Vijeće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo "počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svjedoke".

Sudije su naglasile da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada uporna klima zastrašivanja svjedoka i miješanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mjere za svjedoke.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

Njima se sudi zajedno s Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Bonus video: