KRIK pravosnažno osuđen zbog teksta o tome ko je tužio redakciju

"Ova presuda znači da svaki istraživački medij može uvijek da bude osuđen, bez obzira šta je objavio, tako što se sudije neće baviti činjenicama, već će novinarski tekst tumačiti na slobodan način i u njega dodavati rečenice", rekao je Dojčinović

3964 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) osuđena, jer je u decembru 2021. godine objavila da su komandant policijske Jedinice za zaštitu svjedoka i dvojica njegovih saradnika podneli tužbu protiv ove redakcije.

Kako piše KRIK, sudije su u obrazloženju presude navele stvari koje ova redakcija "uopšte nije napisala u tekstu".

"Poput toga da se za policajce tvrdi da 'po nalogu režima podnose tužbe'", piše KRIK.

Trojici policajaca KRIK sada mora da plati ukupno 407.400 dinara (oko 3.480 evra) na ime odštete i troškova suđenja, a uključujući i ostale troškove redakciju će ovo suđenje ukupno koštati oko 700.000 dinara (oko 5.980 evra).

Ovo je druga pravosnažna presuda na štetu KRIK-a ovog mjeseca. "Praktično, više ne smijemo javno ni da se požalimo da smo tuženi, jer nas onda tuže i zbog toga i izgubimo na sudu", rekao je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Dodao je da je najstrašnije to što je ova redakcija osuđena "zbog nečega što nikad nije objavila", kao i zbog mišljenja da su u pitanju SLAPP tužbe.

"Ova presuda znači da svaki istraživački medij može uvijek da bude osuđen, bez obzira šta je objavio, tako što se sudije neće baviti činjenicama, već će novinarski tekst tumačiti na slobodan način i u njega dodavati rečenice", rekao je Dojčinović.

SafeJournalists, Media Freedom Rapid Response i međunarodna mreža Brz odgovor za slobodu medija osudili su 18. juna tužbe protiv portala KRIK i istakli da za cilj imaju da njihova redakcija bude ućutkana zbog svog istraživačkog rada.

Bonus video: