Šteta od požara u Hrvatskoj gotovo šest miliona eura

Božinović je u četvrtak na sjednici Vlade naveo da preliminarni izvještaj PU Splitsko-dalmatinske pokazuje da su u potpunosti izgorjele tri nastanjene kuće i djelimično 33
1 komentar(a)
požar Split, požar Hrvatska, Foto: Reuters
požar Split, požar Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2017. 16:26h

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović objavio je na svom Tviter nalogu preliminarnu procjenu šteta od požara na splitskom području koja, bez izgorjelih šuma, iznosi 42,4 miliona kuna (oko 5,75 miliona eura).

Božinović je s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i lokalnim predstavnicima u subotu obišao požarna područja Splitsko-dalmatinske županije. Najavio je da će prioriteti biti jačanje saradnje policije i lokalne samouprave, bolja oprema i podizanje statusa, prenosi Hina.

U obilasku je iskazao i zahvalnost jedinici specijalne i interventne policije u Mravincima.

"U jedinici specijalne i interventne policije u Mravincima pokazali ste veliku snagu i patriotizam", napisao je na Tviteru.

Božinović je u četvrtak na sjednici Vlade naveo da preliminarni izvještaj PU Splitsko-dalmatinske pokazuje da su u potpunosti izgorjele tri nastanjene kuće i djelimično 33. Takođe, u potpunosti je izgorjelo 13 nenastanjenih kuća, a djelimično jedna, 18 automobila u potpunosti i četiri djelimično, četiri teretna automobila u potpunosti i djelimično jedan, 11 maslinika, dva plastenika u potpunosti i jedan djelimično te jedan staklenik u potpunosti.

Mijenjanje vazdušnih struja kod Splita pogodovalo je širenju požara koji je izbio 17. jula oko jedan sat poslije ponoći, a do danas je u njegovom gašenju angažovan 801 vatrogasac, 162 vozila vatrogasne zajednice i to domaćih vatrogasca, dislociranih snaga s kopna kao i pripadnici devet vatrogasnih zajednica županija. U gašenju su angažovani i pripadnici hrvatskog MUP-a, njih više od 400, Oružanih snaga, HGSS-a, Hitne službe, kao i zračne snage Oružanih snaga RH. Zbog požara koji su početkom sedmice poharali Dalmaciju, pogotovo splitsko područje, župan Blaženko Boban proglasio je elementarnu nepogodu.

Bonus video: