Han i Vent: Pažljivo pratimo situaciju u vezi sa Adria media group

"Opšte je načelo da se vladavina prava mora poštovati i da poreski organi svoj posao moraju vršiti potpuno nepristrasno, strogo se pridržavajući nacionalnog zakonodavstva i upravnog postupka," navela je u svom pismu Ketrin Vent
100 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2017. 10:46h

Šefica Odjeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Ketrin Vest poslala pismo redakciji Newsweeka, u ime evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, u kojem navodi da će sloboda medija u Srbiji biti posebno praćena kao i slučaj Adrija medija grupe u pogledu zloupotrebe Poreske uprave.

"Sloboda izražavanja i sloboda medija jesu temeljni stub valjanog vršenja vlasti i odgovornosti u demokratskim društvima i suštinski su dio kopenhagenskih političkih kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji. Zbog toga Evropska komisija pomno motri na situaciju u Srbiji kada je riječ o medijskim slobodama. Zajedničko stanovište Evropske unije u poglavlju 23 naglašava transparentnost, integritet i pluralizam kao ključne činioce povoljnog okruženja za upražnjavanje navedenih sloboda i kao vodič za reforme medijske scene. Osim toga, naročito je važno da prijetnje upućene novinarima kao i pritisci koji se na njih vrše budu osuđeni u javnosti."

Za Hana i Vent je, kako navode, od podjednake važnosti i da se poštuju novinarski standardi, kao i autoregulatorni medijski okvir.

"Iako ne možemo komentarisati konkretan slučaj koji ste predočili, pažljivo smo razmotrili sve informacije koje ste nam dostavili u prepisci. Takođe smo primili na znanje i uzeli u obzir vašu zabrinutost i tvrdnje o nesrazmjernim mjerama vlasti koje, u pogledu fiskalnog nadzora, sprovodi Poreska uprava Srbije. Opšte je načelo da se vladavina prava mora poštovati i da poreski organi svoj posao moraju vršiti potpuno nepristrasno, strogo se pridržavajući nacionalnog zakonodavstva i upravnog postupka," navela je u svom pismu Ketrin Vent.

6. jula 2017. izvršna vlast u Srbiji je blokirala sve račune „Adrija medija grupe“.

Poreska uprava nije utvrdila nikakvu poresku obavezu AMG u okviru koje izlazi i magazin Newsweek, niti je u rješenju o privremenoj mjeri navela da bilo kakav budući porez može biti utvrđen. Takođe, Poreska uprava nije navela nijednu okolnost iz koje proizilazi da eventualno utvrđeni porez neće biti plaćen.

Računi nijesu blokirani ni na koji konkretan iznos, što praktično znači da, bez obzira na to koliko bi sredstava bilo na računima, AMG ne može da vrši plaćanje dobavljačima, zarade zaposlenima i drugo, što je neophodno za redovno poslovanje.

Bonus video: