"Radni logor Srbija": Ova naslovnica je izazvala buru u Srbiji

614 pregleda 12 komentar(a)
Radni logor Srbija, NIN, Foto: Twitter
Radni logor Srbija, NIN, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.07.2017. 09:15h

Naslovna strana srpskog nedjeljnika NIN izazvala je velike kontroverze u Srbiji.

Na naslovnici je prikazan ulaz u nacistički logor Aušvic, sa nadnaslovom "Tajni ugovori i javna bruka", i naslovom "Radni logor Srbija".

NIN se potom pita ima li kraja udvorištu države investitorima kojima je dozvoljeno sve, pa i da ne poštuju zakone, a zašto i bi kada ih ne poštuje ni sama Vlada.

Nedjeljnik se time osvrnuo na situaciju u više fabrika u kojima radnici rade u nehumanim uslovima, a koje su u vlasništvu stranih investitora koje je doveo Aleksandar Vučić i dao im velike državne dotacije.

Kolegijum NIN-a uputio je izvinjenje čitaocima koje je kako se navodi, povrijedila "provokativna ilustracija" na naslovnoj strani ovog nedjeljnika.

Nedeljnik je u saopštenju naveo da je naslovna strana na kojoj je prikazana kapija nacističkog logora Aušvic sa natpisom na njemačkom "Rad oslobađa" i naslovom "Radni logor Srbija", izazvala "burne reakcije".

"Apsolutno nam namjera nije bila da uvrijedimo žrtve holokausta, već isključivo da kritikujemo Vladu Srbije za nepoštovanje važećih zakona o radu i štrajku, koje je sama predložila", navodi se u saopštenju koje je potpisao glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da naslovna strana predstavlja zloupotrebu slobode štampe, dok je predsjednica Skupštine Maja Gojković izjavila da je to uvreda za Srbiju.

Bonus video: