GASNIM KORIDORIMA

"Bitka za Balkan": Šta može da ponudi Rusija, a šta Zapad

Iako Zapad može da ponudi balkanskim zemljama izvjesne benefite, u vidu mogućeg članstva u Evropskoj uniji ili investicija
56 pregleda 7 komentar(a)
Cijevi, Gas, Foto: Reuters
Cijevi, Gas, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2017. 09:25h

Zapad i Rusija se nadmeću za kontrolu nad transportom prirodnog gasa na području Balkana, u sklopu nastojanja da realizuju svoje geopolitičke agende u tom regionu, ocjenjuje francuska agencija “Frans pres”.

Iako Zapad može da ponudi balkanskim zemljama izvjesne benefite, u vidu mogućeg članstva u Evropskoj uniji ili investicija, Rusija je u prilici da zaigra na kartu energetike, smatra AFP.

U ukupnoj energetskoj potrošnji EU, gas ima učešće od gotovo jedne četvrtine, a ruski “Gasprom” je samo prošle godine pokrivao čak trećinu evropskih potreba za gasom. Zavisnost od gasa će na području Balkana u budućnosti samo rasti, jer se elektrane na ugalj gase pod pritiskom EU, navodi AFP.

U toku je realizacija niza projekata za tranzit gasa, koji bi, kako ocjenjuje AFP, mogli da smanje energetsku zavisnost tog regiona od Rusije. Projekat “Transjadranski gasovod” (TAP), koji podržava EU, trebalo bi da azerbejdžanski gas dopremi preko teritorije Turske, Grčke, Albanije i preko Jadranskog mora do Italije, a prve isporuke bi trebalo da krenu 2020. godine.

Takođe je planirana izgradnja terminala za tečni prirodni gas (TPG) na hrvatskom ostrvu Krk, koji djelimično finansira EU, a koji bi mogao da, kako ocjenjuje AFP, pojača konkurenciju između Zapada i Rusije. Evropljani, takođe, podržavaju Jadransko-jonski gasovod (IAP), koji bi trebalo da ide od Albanije preko Crne Gore i Bosne do Hrvatske.

Sa druge strane, Rusija je u oktobru prošle godine potpisala sporazum sa Turskom o izgradnji gasovoda “Turski tok”, kojim će se ruski gas ispod Crnog mora dopremati do Evrope