Bugajski: Crna Gora odabrala da bude dio NATO i da odbaci uticaj Rusije, vrijeme je da Srbija odluči

"Kada bih ja savjetovao Bijelu kuću, rekao bih da Srbiji prenesu snažnu poruku da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, ili će i dalje da flertuje sa Rusijom. Moram da kažem da od svih zemalja jugoistočne Evrope Srbija vjerovatno ima najmanji zajednički interes sa SAD", rekao je Luk Kofi iz fondacije Heritidž
93 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.07.2017. 08:56h

Predstojići susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsjednika SAD Majka Pensa prilika je da se veze Beograda sa Vašingtonom učvrste, ali i da se razgovara o pitanjima koje muče američku administraciju, prije svih - na čijoj je strani Beograd, prenosi Glas Amerike (VOA) ocjene analitičara.

"Kada bih ja savjetovao Bijelu kuću, rekao bih da Srbiji prenesu snažnu poruku da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, ili će i dalje da flertuje sa Rusijom. Moram da kažem da od svih zemalja jugoistočne Evrope Srbija vjerovatno ima najmanji zajednički interes sa SAD", rekao je Luk Kofi iz fondacije Heritidž koja je bliska novoj američkoj administracij.

Janoš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike rekao je da je "krajnje vrijeme da Srbija odluči kome će se prikloniti, Zapadu ili Rusiji".

"Crna Gora je odabrala, Makedonija je odabrala, sve zemlje u regionu su odabrale da budu ili dio NATO ili zapadnog svijeta, i odbace uticaj Rusije. Mislim da je Vučićeva posjeta zato važna, jer će iz prve ruke saznati šta američka administracija očekuje od srpske vlade", rekao je Bugajski.

Prema ranijim najavama iz Beograda Vučić će 17. jula doputovati u posjetu SAD gdje će razgovarati sa potpredsjednikom Majkom Pensom. To će biti njegov prvi susret sa novom američkom administracijom i prva posjeta SAD od kako je stupio na dužnost predsjednika.

Glas Amerike navodi da će jedna od tema Vučićevog razgovora sa Pensom biti i pitanje ruskog humanitarnog centra u Nišu za koji su američki zvaničnici jasno stavili do znanja da je potencijalni problem.

"Srbija mora biti opreznija u spoljnopolitičkim odlukama. Možete imati dobre odnose s Rusijom i ako nemate humanitarni centar, i ako ne učestvujete u zajedničkim vojnim vježbama ili ne organizujete sastanak lidera Republike Srpske i Putina na svojoj teritoriji. Srbiji se mora staviti do znanja da smo svega toga svjesni", rekao je Luk Kofi.

Potpredsjednik Atlatnskog saveta Dejmon Vilson rekao je da će "konačnu odluku o tome šta će uraditi sa ruskim centrom donijeti Srbija".

"Pitanje za SAD je kako da i one ostanu prisutne u Jugoistočnoj Evropi. Predlažem da prisustvo američkih trupa u okviru KFOR-a i Bondstila ne bude privremeno, već stalno, kako bi bilo jasno da je Amerika kao sila ostaje tu i ubuduće", dodao je.

VOA prenosi i ocjenu eksperata da sastanak Trampa sa predstavnicima Inicijative tri mora u Poljskoj, najavljena posjeta potpredsjednika Majka Pensa Crnoj Gori i Vučićev dolazak u Vašintgon pokazuju da se Amerika vraća u Jugoistočnu Evropu i na Balkan.

"Imamo mnogo posla, biće i teških pitanja između SAD i Srbije i ovo je prilika da se od početka rješavaju kako treba. Mislim da je Bijela kuća zainteresovana da sa Srbijom izgradi odnos povjerenja i da u Vašingtonu postoji volja da se Zapadnom Balkanu pokaže da nije zaboravljen. Mi vidimo Vučića kao partnera", rekao je Dejmon Vilson.

Bonus video: