Mješovita komisija o Stepincu: Tumačenja i dalje različita

U ime Srpske pravoslavne crkve sastanku su prisustvovali: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO
86 pregleda 0 komentar(a)
Alojzije Stepinac, Foto: Screenshot (YouTube)
Alojzije Stepinac, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.07.2017. 14:40h

Tumačenja koja su dali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi u slučaju kardinala Alojzija Stepinca i dalje ostaju različita, utvrdila je Mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, a saopštila Informativna služba Svete stolice, piše n1.

Mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, saopštila je da su se 12. i 13. jula okupili u Domu Svete Marte u Vatikanu, na svom šestom i posljednjem sastanku. Komisijom je predsjedavao Bernard Arduro, predsjednik Papinskog vijeća za istorijske nauke.

U ime Srpske pravoslavne crkve sastanku su prisustvovali: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO.

U ime Hrvatske biskupske konferencije sastanku su prisustvovali: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, Antun Škvorčević, biskup požeški, Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski, Jure Krišto i Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za istoriju.

Oni su, ističe se u saopštenju, "prepoznali velikodušnost pape Franje koji je prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i odlučio da ustanovi Komisiju. Svi članovi su zahvalni na srdačnom prijemu, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli da ispune zadatak povjeren Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca".

"Od početka rada Komisije članovi su bili svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj nadležnosti pape. Priznaju takođe da svaka crkva ima vlastite kriterijume za postupak kanonizacije. Članovi Komisije složili su se da je njihov rad omogućio bolje razumijevanje istorije u godinama između Prvog svjetskog rata i 1960, godine smrti kardinala Stepinca", navodi se u saopštenju.

Napominje se da se "došlo do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi i stajališta još uvek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežno davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita".

"Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je da su sve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovjedaoce vjere. U tom smislu članovi Komisije složili su se oko mogućnosti buduće saradnje, u pogledu zajedničkog rada, kako bi podijelili sećanje na mučenike i ispovedaoce vjere dvije crkave", saoptila je Informativna služba Svete Stolice.

Bonus video: