Mogerini: Očekujem da Dodik bude konstruktivan

Mogerini je poslije Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU - BiH, na konferenciji s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem rekla da će sjutra u BiH biti obilježena 22. godišnjica "jedne od najvećih tragedija našeg vremena"
8 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2017. 16:01h

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas da od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika očekuje da bude konstruktivan.

Mogerini je na konferenciji za novinare na pitanje šta se može očekivati od EU prema Dodiku, koji je navodno podržao sjutrašnji skup podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, rekla da nju ne interesuje stavljanje krivice na nekoga, već da se nađe način za pomirenje.

"Zato što su samo pomirenje i saradnja način za napredovanje i udaljavanje od rata i sukoba u kojima je region živio. I kao što znate, sastala sam se s Dodikom posljednji put kada sam došla u Sarajevo zajedno sa svim političkim liderima i od njega sam dobila odlučnost da bude konstruktivan - očekujem da njegovi postupci budu na nivou njegovih tadašnjih riječi", rekla je Mogerini.

U međuvremenu, policija je otkazal sjutrašnji skup podrške Mladiću u Banjaluci.

Mogerini je poslije Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU - BiH, na konferenciji s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem rekla da će sjutra u BiH biti obilježena 22. godišnjica "jedne od najvećih tragedija našeg vremena".

"Naša srca i naše misli će biti s vama, sa žrtvama, s porodicama i prijateljima. Zbog njih mi njegujemo ta sjećanja i radimo na garantovanju bezbjedne i prosperitetne budućnosti za sve u zemlji i u regionu", rekla je Mogereni.

Ona je dodala da je danas održan veoma dobar Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU - BiH i da je BiH ostvarila veliki napredak na putu ka EU od prvog Savjeta u decembru 2015.

Policija otkazala skup podrške Ratku Mladiću u Banjaluci

Skup podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, koji je bio najavljen za sjutra u Banjaluci, neće biti održan zbog angažovanja policajaca RS na obezbjeđenju komemorativnog skupa srebreničkim žrtvama u Potočarima.

"Ova odluka je donijeta imajući u vidu da se na skupu koji je najavljen u Banjaluci očekuje više od hiljadu učesnika, te da policija neće moći da preduzme sve neophodne mjere kako bi se ovo okupljanje održalo na bezbjedan način", saopštio je MUP RS.

Udruženju Zavjetnici, koje je najavilo skup u Banjaluci, poručeno je da se može obratiti Policijskoj upravi Banjaluka sa zahtjevom za javno okupljanje za neki drugi datum.

Skup podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću u Banjaluci, na dan kada se Potočarima kod Srebrenice odžava komemoracija srebreničkim žrtvama, izazvala je brojne reakcije ne samo u bošnjačkom korpusu, već i u srpskom nacionalnom korpusu.

Mreža za izgradnju mira uputila je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču u kojem su tražili otkazivanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banjaluci.

Bonus video: