"Vučić i Tači će pričati o razmjeni teritorija, prekrajanje granica može dovesti do rata"

Prema ocjeni hrvatskog analitičara VladaVurušića, i Hrvatska neće ostati po strani, pripajajući hrvatske djelove Bosne, lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske će vjerovatno obratiti pažnju na Sandžak, a da će onda doći red i na Makedoniju, i moguće Crnu Goru
119 pregleda 20 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Foto: Screenshot (YouTube)
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.08.2018. 09:31h

Centralna tema pregovora predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu biće razmjena teritorija, protiv čega su vodeće zemlje Evrope, a eksperti se boje da će prekrajanje granica dovesti do novog rata na Balkanu, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da se pregovori između Beograda i Prištine vode već mjesecima, ali da realan napredak nije postignut, i dodaje, pozivajući se na izvore bliske srpskim vlastima da im je EU postavila svojevrsni ultimatum da se dogovore s Prištinom do početka 2019. godine, jer će u suprotnom integracija u EU biti blokirana.

Diplomatski izvori Komersanta u zemljama EU objašnjavaju da Brisel ne traži od Beograda da prizna Kosovo, ali da normalizacija predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u UN, a da Priština treba da se složi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština.

"Beogradu nije jednostavno da prihvati tu formulu, što znači da zvanično prizna gubljene Kosova", piše list.

Dnevnik podsjeća da u srpskom ustavu postoji odredba koja utvrđuje da je Kosovo neodvojivi dio Srbije, ukazujući da time Vučić rizikuje ne samo da izgubi rejting, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.

"U ovoj pat situaciji srpski predsjednik je krenuo na neočekivani korak. Založio se za prekrajanje kosovskih granica", piše list, dodajući da je riječ o straoj ideji podjele Kosova i pripajanju sjevernih djelova koje naselajvaju pretežno Srbi.

Komersant navodi da je isti otako neočekivana bila ideja Tačija koji se "oprezno" založio za "korekciju granica", čime su Vučić i Tači "faktički označili formulu noramalizacije odnosa kroz razmjenu teritorija".

"Aktivno lobiranje predsjednika Srbije u zapadnim centrima o prekrajanju granica Kosova je objašnjivo. Bez podrške te ideje u ključnim državama ideja je neostvarljiva, a perspektiva u mnogome zavisi od pozicije svjetske zajednice", ocjenjuje list.

Komersant dodaje da se Moskva povodom razmjene teritorija između Beograda i Prištine ne izjašnjava jednoznačno.

List dodaje da većina stručnjaka za Balkan strahuje da će razmjena teritorija po etničkom principu otvoriti Pandorinu kutiju u regionu, jer može da riješi jedan problem, a da otvori hiljadu drugih.

"Poslije kosovske razmjene i Republika Srpska će krenuti u ujedinjavanje sa Srbijom, poslije čega će raspad Bosne postati neizbježan", citira Komersant hrvatskog analitičara Vlada Vurušića.

Prema ocjeni Vurušića, i Hrvatska neće ostati po strani, pripajajući hrvatske djelove Bosne, lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske će vjerovatno obratiti pažnju na Sandžak, a da će onda doći red i na Makedoniju, i moguće Crnu Goru.

"Domino efekat će postati nepovratan", zaključuje Vurušić u izjavi Kosmersantu.

Bonus video: