SRS: Štetne izjave Ane Brnabić

Ana Brnabić je u intervjuu za američku novinsku agenciju Blumberg rekla da će se Srbija ukoliko bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiti za EU
89 pregleda 6 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: Beta-AP
Ana Brnabić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.07.2017. 08:56h

Srpska radikalna stranka (SRS) ocijenila je danas da je veoma štetna izjava premijerke Ane Brnabić da će Srbija ako bude primorana birati Evropsku uniju a ne Rusiju.

"Izjave Ane Brnabić koje je dala američkoj agenciji Blumberg nedvosmisleno pokazuju da će nova-stara Vlada okrenuti leđa Ruskoj Federaciji i da oni ne priznaju Ustavom utvrđen status Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija koja je sastavni dio Republike Srbije", naveli su radikali u saopštenju i ocijenili da su takve izjave "veoma štetne i da predstavljaju opasnost po opstanak Srbije".

SRS je je pozvala predsednika Aleksandra Vučića, koji je predložio Anu Brnabić za premijerku, da se kao šef države javno oglasi povodom ovih njenih opasnih izjava i da obavijesti javnost da li ona ima njegovu saglasnost za ovakvu politiku.

Ana Brnabić je u intervjuu za američku novinsku agenciju Blumberg rekla da će se Srbija ukoliko bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiti za EU.

DSS: Izjava premijerke ogolila pogubnu državnu politiku

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocijenio je danas da je izjava premijerke Ane Brnabić ogolila politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada.

"Ana Brnabić izjavom američkoj novinskoj agenciji Blumberg zapravo potvrđuje da će Vlada nastaviti politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada, koja se u Srbiji intenzivno sprovodi od 2008. godine, umjesto proklamovane politike održavanja pune ravnoteže i dobrih odnosa i sa EU i sa Rusijom", naveo je Jovanović.

On je u pisanoj izjavi osudio, kako se izrazio, pogubnu i krajnje neinteligentnu politiku, jer se Evropska unija nalazi u dubokoj krizi i neće se širiti barem u narednih deset godina.

"A i sve kada bi se širila, od Srbije će biti tražen ne samo raskid sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom već i priznavanje secesije Kosova, na šta je ova vlast očigledno spremna. Gospođica Brnabić za sebe može da bira šta god želi, ali kada je u pitanju država - narod će biti taj koji će odlučivati", ocijenio je predsjednik DSS-a.

Jovanović je istakao da je poslednji trenutak da se u Srbiji povede javna debata o odnosima sa EU i da se odluka kojim putem Srbija treba da ide donese na referendumu, a ne da o tome odlučuje politička elita koja je kod naroda izgubila svako povjerenje.

Bonus video: