Na današnji dan prije 16 godina Milošević izručen Hagu

Milošević je bio prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu
172 pregleda 14 komentar(a)
Slobodan Milošević, Foto: Reuters
Slobodan Milošević, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2017. 11:34h

Na današnji dan, prije 16 godina, Slobodan Milošević, bivši predsjednik Savezne republike Jugoslavije i Srbije, izručen je Haškom tribunalu pod optužbom za zločine počinjene protiv čovječnosti u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Milošević je bio prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu. Bivši lider i osnivač Socijalističke partije Srbije 27. maja 1999. (dva mjeseca poslije početka bombardovanja SRJ) optužen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-1992, BiH 1992-1995. i na Kosovu 1999. godine.

Uhapšen je u vili na Dedinju, 1. aprila 2001. godine, poslije višednevnog odbijanja da se odazove sudskom pozivu zbog zloupotrebe službenog položaja. Imao je garancije da neće biti predat nekom stranom sudu, ali to se upravo dogodilo i on je bio svjestan da će se to desiti.

Tribunalu u Hagu izručen je 28. juna 2001. na osnovu Uredbe Vlade Srbije.

Miloševićevo izručenje Hagu bio je prvi ozbiljniji sukob tadašnjeg premijera Zorana Đinđića sa predsednikom SRJ Vojislavom Koštunicom, koji je zapravo nastavio ono što je i Milošević potpisao u Dejtonu. Jer, Milošević je tada i novembru 1995. pristao na osnivanje Haškog tribunala. Međutim, ovo neslaganje bila je najava šta će se kasnije desiti sa DOSo-om.

Pokojni premijer Zoran Đinđić javnost je na vanrednoj konferenciji za novinare obavijestio o izručenju Slobodana Miloševića, a nešto kasnije te večeri tadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman potvrdila je da je bivši predsjednik SRJ stigao u Holandiju i da je odmah prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

U Hagu je 27. maja 1999. optužen sa još četvoricom visokih funkcionera SRJ i Srbije za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu. Drugu optužnicu protiv njega Tribunal je podigao 9. oktobra 2001. za ratne zločine u Hrvatskoj, a 23. novembra za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje Miloševiću počelo je 12. februara 2002. izvođenjem dokaza za zločine na KiM završeno je 11. septembra. Izvođenje dokaza po optužnicama za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i genocid tokom rata u BiH trajalo je od 26. septembra 2002. do 25. februara 2004, a iznošenje njegove odbrane počelo je 31. avgusta.

Međutim, presudu suda u Hagu nije dočekao. Preminuo je u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu 11. marta 2006. godine u 65. godini.

Bonus video: