ČITALA EKSPOZE

Brnabić: Hitno uspostaviti ZSO, računam na pomoć Vučića i Dačića

Kazala je i da su postignuti izuzetni rezultati u elektronskoj upravi, popravkama na infrastrukturi
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2017. 11:41h

Mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić čitala je ekspoze pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Ona je navela hitnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština na KiM.

“Cilj je održavanje političke stabilnosti u AP Kosovo i Metohija, nastavak pregovora sa predstavnicima privremene uprave u Prištini, ekonomsko osnaživanje Srba i nastavak podrške povratku. Hitno treba uspostaviti Zajednicu srpskih opština, onako kako je predviđeno dogovorom iz 2008. godine“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je i da u svemu računa na podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predloženog prvog potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića. 

“Prave promjene se ne dešavaju samo kada Vlada radi, prave promjene se deđavaju kada svaki član ovog društva uradi svoj dio posla, kada radimo zajedno zajedno i odgovorno prema sebi, svojim porodicama, susjedima, okruženju... Želim da doprinesem da kreiramo ne samo odgovornu Vladu i državnu upravu, već društvo koje radi za zajedničku dobrobit“, zaključila je Brnabićeva.

"Viziju gradimo na osnovu telmelja prethodne Vlade"

Na početku čitanja svog ekspozea, mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić se ostvrnula na brojne kritike koje su se mogle čuti kada je objavljeno da je ona izbor Aleksandra Vučića, piše b92.

Prema njenim riječima, njeno neodgovaranje na takve kritike je u stvari njen odgovor. 

"Moj odgovor je bio da ne odgovaram. Imala sam cilj i danas stojim ovdje pred onima koji su me podržali, ali i onima koji su me osporavali i ponosno i odgovorno predstavljam program pred čijim rezultatima niko neće moći da se ogluši", istakla je buduća premijerka na početku svoj ekspozea. 

"Viziju gradimo na osnovu telmelja prethodne Vlade", kazala je ona i dodala da joj je ostavljena državna kasa u dobrom stanju, s pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, suficitom, inflacijom u granicama predviđenog. 

"Ova Vlada nije započela mandat kao bivša i na tome treba da zahvalim Aleksandru Vučiću. S druge strane, moja odgovornost prema građanima i državi je veća. Prethodna Vlada spriječila je bankrot, ta vlada je konsolidovala državni budžet i deficit s kojim se državabezuspešno borila", kazala je Brnabićeva. 

Prema njenim riječima, zahvaljujući radu prethodne vlade, čiji je i ona bila član, za dvije godine Srbija je napredovala na svjetskoj listi za 34 mjesta, započeta je sveobuhvatna reforma državne uprave čiji je cilj da ta uprava radi u službi građana, da se smanje procedure i da država bude jeftinija. 

Kazala je i da su postignuti izuzetni rezultati u elektronskoj upravi, popravkama na infrastrukturi. "Izgrađeno je više kilometara puta nego decenijama prije toga, a to je uslov za povećanje investicija i podsticanja razvoja", istakla je. 

Podsjetila je i da je prethodna Vlada počela pregvore sa EU 2014. a da je već sada otvoreno 10 poglavlja. "Sada je trenutak da idemo dalje i državu i naše društvo prevedemo u 21. vijek koji obilježava digitalizacija. Naše cjelokupno društvo biće potpuno redefinisano digitalizacijom i Srbija mora da bude spremana na to, jer ako to ne uradimo nećemo više imati drugih šansi", kaže Brnabić.

"Ovo je prilika da zaustavimo odliv mozgova"

Kako je rekla, digitalizacija predstavlja priliku za zaustavljanje odliva mozgova, piše b92.

"To govorim iz iskustva naših IT i kreativnih kompanija. Digitalizacija stvara novu vrijednost u cijeloj privredi, a uprkos uvrženom mišljenju u Srbiji su i građani i privreda naviknuti da koriste prednosti interneta i po nivou tehnološke spremnosti ne zaostajemo", rekla je Ana Brnabić. 

Mandatarka je istakla da je birokratija prepoznata kao jedan od ključnih problema sprskog društva, koja koristi ogromne resurse i koči razvoj domaćih kompanija. 

"Radićemo na promjeni postojeće paradigme u svakom segmentu društva. Sada imamo šansu da uhvatimo priključak za ostalim zemljama. Ova revolucija je neminovna i nezaustavljiva, a ja sa velikom sigurnošću očekujem da će digitalizacija povećati standard, efikasnost i kreirati novu vrednost u gotovo svim segmentima", rekla je ona. 

Ana Brnabić je podvukla da je "digitalizacija najvažniji katalizator društva" i da ono što sada uradimo na polju digitalizacije jeste ono što će odrediti mjesto Srbije na svjetskoj mapi u decenijama ispred nas.

"Biće povećanja plata"

Ana Brnabić je rekla i da će se nova Vlada fokusirati na povećanje rasta i održavanje "rigorozne kontrole trošenja novca i rigorozne discipline". "Zbog visokih troškova u prošlosti, samo u 2016. godini smo platili više od milijardu eura za otplate kamata. To je 150 kilometara auto-puteva svake godine. Zato je važno da se zadrži red koje je uvela prethodna Vlada. Cilj je da do 2020. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto, da do kraja mandata nivo javnog duga bude ispod 60 odsto, što će otvoriti prostor za povećanje plata i penzija, za investicije, ali i za prevremene otplate duga", rekla je ona. Kako je istakla, to je moguće samo ako djelujemo jedinstveno, ne kao pojedinci, a potrebno je da "zauvijek napustimo birokratski način razmišljanja". Rekla je da uloga države treba da bude stimulativna i da dozvoljava otvorenu i dinamičnu ekonomiju, da razvija infrastrukturu, da pruža kvalitetne usluge i otkloni administrativne barijere, da podrži svaku preduzetničku inicijativu uz odgovornu i dobru socijalnu politiku u skladu sa ekonomskim mogućnostima. 

Mandatarka je dodala i da je digitalizacija  društva u svim segmentima osnov za pružanje jednakih šansi svim građanima. 

"Na vrhu liste prioriteta je i obrazovanje, moramo da unaprijedimo naš obrazovni sistem, da postaknemo analitički način razmišljanja, da navedemo mlade da ne odustanu na prvoj prepreci i da vjerujemo u sebe. Njegovaćemo preduzetnički duh kod mladih, to ne znači da svi treba da budu preduzetnici, učićemo ih da razmišljaju pobjednički, da idu u susret ciljevima", istakla je. 

Brnabićeva je pozvala sve da joj se pridruže u radu za bolju budućnost.

"Najveća odgovornost će biti na meni, neću se skrivati, podnosiću izvještaje, podsticaću konstruktivnu kritiku, daću sve od sebe da ne upadnem u zamku da imam odgovor na sve. Uprkos uvredama, ja ću istinu i činjenicu braniti sa dostojanstvom i dignitetom. Posvećenost, odlučnost, otvorenost i hrabrost - to će biti vrijednosti na kojima će se zasnivati moj rad. Pridružite se da ostatke prošlosti ostavimo u prošlosti. Sada je trenutak za prave stvari, bez odlaganja i čekanja", rekla je Brnabićeva.

Očekuje rast od 3,5 odsto

"Možemo da trošimo samo onoliko koliko imamo i to zna najbolje ministar finansija i na njega ću se i dosta oslanjati. Jer, put koji nije završen ne donosi novac u budžet, isto tako i bolnica ako nije završena nemože da prima pacijente. Svaki dan kašnjenja znači gubitak posla i to je težak posao koji nas čeka ali ne uzmičemo pred problemima", kazala je mandatarka. 

Kazala je i da očekuje rast BDP od 3,5 koji će biti zasnovan na rastu investicija, smanjenju udjela rashoda iz budžeta, s tim da je digitalizacija ekonomije ključna poluga koja treba da povuče i razvoj cijelog društva. 

Istakla je i veliki izvozni potencijal IT industrije, koja najviše raste, a cilj vlade će biti da taj izvoz bude još veći. Prema njenim riječima, zaposleni u IT sektoru su šest puta profitabilniji od ostatka privrede. 

"Zbog svega toga, kadrovski kapaciteti u IT sektoru su iskorišćeni i više nemamo kvalitetnih kadrova što usporava rast. Prema nekim procjenama u tom sektoru nedostaje 15.000 IT stručnjaka i jedan od prioriteta nove Vlade je da se smanji taj broj, a ključ je kvalitetno i efikasno obrazovanje", istakla je Brnabić. 

Nakon toga govorila je o neophodnosti sveobuhvatne reforme obrazovnog sistema u Srbiji, koje bi trebalo da bude bazirano na cjeloživotnom učenju, kreiranju sistema prema potrebama društva ekonomije, da obrazovanje prati razvoj. Takođe, reformom obrazovanja uvešće se modeli konceptualnog učenja, odnosno učenja na osnovu kog će djeca umjeti da misle umjesto da budu zatrpana nepotrebnim činjenicama. 

Takođe, kazala je i da je dualno obrazovanje, od kog su mnogi imali bauk, u praksi veoma korisno jer povezuje učenike i praktičan rad, studente i kompanije.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić rekla je da će prioritet njene vlade biti nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta. Ona je u Skupštini Srbije rekla da će se raditi i na nastavku reforme državne uprave i efikasnijem radu državnih službenika. "Od državnih službenika očekujem da budu servis građana", rekla je Brnabićeva. 

Vizija ove vlade, kako je rekla, jeste i razvoj preduzetništva zasnovan na znanju i inovativnosti. "Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto. To će otvoriti prostor za nova radna mjesta", rekla je buduća premijerka. 

Ona je rekla da su smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata u javnom sektoru direktno povezani sa javnim finansijama. "Planiramo da povećamo plate u javnom sektoru i da smanjimo opterećenje poslodavaca", rekla je Ana Brnabić. 

Prema njenim riječima, Srbija je uspešno prošla kroz šest revizija aranžaman iz predostrožnosti sa MMF-om i sad uspješno završava trogodišnji aranžman.

Ne možemo u 21. vijek s pečatima, šalterima i papirima, poručila je dalje Brnabić, najavljujući promjenu niza propisa koji će to u najskorije vrijeme urediti onako kako je u razvijenom svijetu. U tom je smislu pomenula promjenu mnogih propisa i donošenje novih, a s ciljem da se uštedi novac i vrijeme, prije svega građanima. 

"Elektronskom upravom povećava se efikasnost i eliminiše korupcija", ocijenila je. Pomenula je da je od početka godine 6,7 miliona dokumenata postalo dostupno u elektronskom obliku, da su građani tako uštedeli šest miliona sati čekanja na šalterima, a da su time za razne takse platili čak 245 miliona dinara manje. 

Brbnabić je najavila da će elektronsko plaćanje biti uvedeno za sva moguća plaćanja, pa i obaveza prema državi, te da će pečat otići u istoriju, jer, kako je primijetila, i danas još postoji više od 70 akata koji nijesu usklađeni s aktuelnim propisima i zbog toga zahtjevaju upotrebu pečata. Uredićemo birački spisak, on će biti automatski ažuriran, a to će uvesti red i razum u državnu upravu, poručila je Brnabić. 

Mandatarka je izjavila i da će "dati sve od sebe" da u mandatu buduće vlade bude završena obnova Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koji već duže od 10 godina ne rade. Predstavljajući program buduće vlade u Narodnoj skupštini, Ana Brnabić je kazala da je njen plan da sve institucije kulture u Srbiji moraju imati programe za djecu. Ona je ranije rekla da Srbija ima "sjajno" kulturno nasljeđe na osnovu koga treba graditi kulturnu politiku. 

Izuzetno je važan nastavak odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno podizanje kapaciteta policije za sprečavanje terorističkih napada, krijumčarenja i trgovini ljudima, kao i suzbijanje visokotehnoločkog kriminala, rekla je u ekspozeu Ana Brnabić. 

Brnabić je kazala da borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumijeva efikasan i brz krivični postupak. Prethodna vlada već je preduzela ključne mjere u tom pravcu, nova će tim putem nastaviti, najavila je ona. Isto tako je najavila povećanje kvaliteta i brzine razmjene podataka između državnih organa, u cilju borbe protiv kriminala. 

Strateški cilj je i rasterećenje sudova, dodala je Brnabić ukazujući da je broj slučajeva smanjen u prošloj godini i da će biti nastavljen rad na unaprjeđenju pravne infrastrukture. Prava nacionalna bezbjednost ne može se postići isključivo jakim vojnim snagama, već iziskuje snažnu diplomatiju, intenzivan obaveštajni rad, fiskalnu disciplinu, i efikasnu vladu. 

„Iznad svega biće neophodna podrška predsjednika Republike i njegovo bogato iskustvo u oblasti spoljne i vojne politike“, podvukla je Brnabić. Ona je ukazala da ćemo ostati posvećeni učešću u mirovnim misijama, kao i da Srbija ostaje povećena programu Partnerstvu za mir. 

Nakon čitanja ekspozea, mandatarka je predstavila članove Vlade, 21 ministra, a predsjednica parlamenta je odredila pauzu od jednog sata. nastavak je zakazan za 13 časova.

Nova Vlada Srbije - 18 resora, tri ministra bez portfelja

Ona je ostavila 18 starih ministara koji su bili dio Vlade Aleksandra Vučića i predložila tri nova.

Novi su potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, koji je predložen za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, beogradski sekretar za ekologiju i član SPS-a Goran Trivan je predložen za ministra zaštite životne sredine, a predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović predložen je za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

"Kasnimo jer je pozlilo jednom kandidatu za ministra"

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je sjednica kasnila jer je jednom od kandidata za ministre pozlilo.

Šef poslaničkog kluba SRS Vojislav Šešelj je potom rekao da je Hitna pomoć odvezla aktuelnog ministra i kandidata za budućeg ministra Aleksandra Antića.

Sjednica na kojoj treba da se raspravlja o predlogu kandidata za predsjednika Vlade Srbije i članovima kabineta je trebalo da počne u 10.00.

Ipak, sa nešto više od pola sata zakašnjenja sjednica je počela, a po utvrđivanju kvoruma za povredu Poslovnika javio se poslanik SRS Nemanja Šarović. 

On je istakao da kašnjenja nije smjelo da bude, kao i da ako je imala “važnija posla“ da je Gojkovićeva vođenje sjednice trebalo da preda nekome od potpredsjednika. 

Gojkovićeva je potom rekla da to što je Šarović istakao “ne odgovara istini“, kao i da je sjednica kasnila jer je jednom kandidatu za ministra pozlilo.

Galerija

Preporučujemo za Vas