PREBROJANA TREĆINA GLASOVA

Preliminarni rezultati izbora u Albaniji: Socijalistička partija je pobjednik

52 pregleda 2 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Reuters
Edi Rama, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2017. 08:37h

Vladajuća Socijalistička partija u Albaniji pobjednik je parlamentarnih izbora koji su juče održani u toj zemlji, pokazuju preliminarni rezultati, prema kojima je ta stranka ostvojila gotovo 50 odsto glasova.

Na osnovu jedne trećine prebrojnih glasova, Centralna izborna komisija Albanije je saopštila da je Socijalisticka partija albanskog premijera Edija Rame osvojila gotovo 50 procenata glasova birača, dok je opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše osvojila 28 odsto glasova, prenio je AP.

I sinoćnje izlazne ankete pokazale su da je Ramina partija pobjednik.

Te ankete su pokazivale da će socijalisti će osvojiti i zmeđu 45 i 49 odsto glasova, a opoziciona Demokratska partija do 34 odsto glasova.

Kako je sinoć prenio Rojters, procjenjuje se da bi Socijalistička partija i pored toga što nije osvojila više od pola glasova, mogla da osvoji više od 71 od 140 mjesta u parlamentu.

U Albaniji su održani deveti parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991. i prvi od punopravnog članstva te zemlje u NATO i dobijanja kandidatskog statusa za priključenje Evropskoj uniji.

Izbore je obilježio slab odziv birača, a mogući razlozi su vjerski praznik Ramazanski Bajram i temperatura koja je dostigla 39 stepeni Celzijusa.

Zbog slabog odziv birača birališta ostala otvorena sat vremena duže, odnosno do 20 časova.

Agencija AP navodi da je ta odluka izazvala haos na pojedinim biračkim mjestima gde su se stvorile gužve.

Po zatvaranju biračkih mjesta, preliminarni podaci sa obrađenih 19 odsto glasačkih mesta pokazuju da je izlaznost bila 43,9 odsto. Prije četiri godine, odziv birača je bio 53,5 odsto.

Rama je ranije uputio kratku poruku na Fejsbuku: "Glasajte!", dok je lider opozicione Demokratske stranke Ljuljzim Baša rekao da se "život Albanaca može promijeniti jedino izlaskom na izbore".

Odziv birača do 17.00 bio je ispod 50 odsto.

Izbori predstavljaju test o političkoj zrelosti Albanije, koju su ranije potresali nasilje, protesti, kao i osporavanje izbornih rezultata, ocenjuje AFP.

Izlaznost do 13 sati bila je 27,28 odsto, javio je Rojters.

Kako je saopštilo albansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, na pojedinim biralištima bilo je slučajeva kupovine glasova i zastrašivanja birača.

Ministarstvo, međutim, nije iznijelo više detalja.

Rojters navodi da su birališta otvorena u sedam sati, a već nakon toga u Tirani je primijećen veliki broj starijih i mlađih građana, koji su želeli da glasaju najvjerovatnije da bi izbjegli vrućine ili otišli na plaže nakon glasanja, prenosi Rojters.

Održavanje slobodnih i fer izbora je ključno za pokretanje pristupnih pregovora sa EU. Albanija je članica NATO od 2009.

Za 140 poslaničkih mjesta se nadmetalo se 18 partija, a favoriti su Socijalistička partija premijera Edija Rame i opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše.

Sve veće partije su u kampanji isticale reformski program, obećavale brži ekonomski rast, rast zarada i smanjivanje nezaposlenosti koja trenutno iznosi oko 14 odsto.

Preporučujemo za Vas