Slovenački mediji: Sberbanka plijeni dionice Merkatora

Kao garanciju za ranije kredite, navode slovenački mediji, Agrokor je Sberbanci dao zalog na dionice u Merkatoru
0 komentar(a)
Krediti, novac, Foto: Shutterstock
Krediti, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2017. 14:27h

Ruska Sberbanka počela je da plijeni 18,5 odsto dionica Merkatora koji su trenutno u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B.V, objavili su slovenački mediji.

Prema navodima medija, zaplijenjeni udio u slovenačkom trgovačkom lancu Sberbanka namjerava da zadrži do kraja juna, a onda da ga proda kako bi djelimično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao garanciju za ranije kredite, navode slovenački mediji, Agrokor je Sberbanci dao zalog na dionice u Merkatoru.

Sberbanka smatra da se specijalni zakon donesen u hrvatskom Saboru u aprilu ove godine ne može odnositi na tu kompaniju, jer nema sjedište u Hrvatskoj, pišu slovenački mediji.

Agrokor d.d: Vlasništvo nije dovedeno u pitanje

Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 odsto Merkatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje, navodi se u saopštenju. Dodaje se da Agrokor d.d. sva vlasnička prava u Merkatoru ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udela.

"Manjinski udio od 18,53 odsto Merkatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d, jer je ova kompanija sa sjedištem u Holandiji u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića", piše u saopštenju.

Prema informacijama kojima raspolaže vanredna uprava Agrokora d.d, Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 miliona eura od Sberbanke u februaru ove godine založio dionice Merkatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja.

"Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak", dodaje se i objašnjava da Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V, pa se na ovu kompaniju ne odnosi Zakon o postupku vanredne uprave.

"Vanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d, a navedeni manjinski udio u Merkatoru to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udelom nema uticaj na budućnost Merkatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: