Dimitrov: Makedonija će razmotriti predloge za privremeni naziv države

"Tražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu susjeda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susjedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu istorijsku šansu", rekao je Dimitrov
2 komentar(a)
Nikola Dimitrov, Foto: Twitter
Nikola Dimitrov, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.06.2017. 10:38h

Makedonija će razmotriti predloge za privremeni naziv koji bi omogućio njen ulazak u NATO, izjavio je novi ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Prethodno je danas britanski Fajnenšel tajms (Financial Times) prenio da je Dimitrov rekao da će Skoplje razmotriti promjenu naziva države da bi Grčka povukla veto na prijem Makedonije u NATO, ali je na to reagovalo makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova koja je tražilo izmjenu insistiranjem na kvalifikaciji "privremeno".

Dimitrov je za Fajnenšel tajms rekao da bi ulazak Makedonije u NATO, što bi bilo omogućeno rješenjem dugotrajnog spora s Grčkom oko imena, mogao da utiče na smrivanje tenzija u regionu.

"Tražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu susjeda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susjedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu istorijsku šansu", rekao je Dimitrov.

Makedonija i Grčka su više od 25 godina u sporu oko imena, pošto se Atina protivi da se sjeverni susjed naziva po sjevernoj oblasti u Grčkoj, dok Skoplje insistra na imeanu "Republika Makedonija".

Jaz je produbljen tokom prethodne vlasti premijera Nikole Gruevskog koja je aerodrom i autoput nazvala "Aleksandar Makedonski" i podigla mu spomenik u Skoplju, čime je starogrčkog vojskovođu pokušala da poveže s identitetom sadašnje Makedonije.

Jedan od predloga za rješenje spora koji su dosad razmatrani je "Gornja Makedonija".

Dimitrov je rekao da će dogovoren naziv biti stavljen na referendum u Makedoniji i da će biti tražen konsenzus svih političkih partija.

"Balkan nije veoma srećno mjesto, na mnogim mjestima ljudi osjećaju da postoji šansa za promjenu statusa postjugoslovenskih ratova. Prihvatanjem Makedonije, NATO bi mogao da ima smirujući efekat na cio region", rekao je Dimitrov.

Po Fajnenšel tajmsu, Dimitrov će danas u Briselu visokim predstavnicima NATO naglasiti da će članstvo u Alijansi pomoći da se širi balkanski region smiri poslije nekoliko mjeseci političkih tenzija.

Dimitrov je rekao da je još rano da se govori o konkretnim predlozima za naziv, ali da će se s grčkim kolegom sastati u srijedu kako bi pokušao da povrati povjerenje susjeda.

Britanski list ocjenjuje da će biti vrlo teško da se postigne dogovor, pošto je u ljevičarskoj vladi premijera Aleksisa Ciprasa i nacionalistička desničarska stranka "Nezavisni Grci", koja se protivi da ime sjevernog susjeda ima ikakve veze s Makedonijom.