Srbija je skoro potpuno okružena članicama NATO: Hoće li preispitati vojnu neutralnost?

Dobar dio srpskog naroda živjeće u državama NATO i to ne možete ignorištete. Takođe, bićemo u situaciji da smo potpuno okruženi Alijansom, a nemamo vojne saveznike. To što održavamo vojne vježbe sa Rusijom i Bjelorusijom, a onda i sa Amerikom, to je lijepo, ali to nije savezništvo", objašnjava analitičar Aleksandar Radić za "Blic"
112 pregleda 6 komentar(a)
Srbija, Foto: Shutterstock
Srbija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2017. 09:06h

Gotovo sve države u okruženju Srbije su članice NATO, što je ponovo otvorilo pitanje Srbije i njene čvrsto proklamovane vojne neutralnosti, piše beogradski "Blic".

Šta bi moglo da natjera Srbiju na eventualnu promjenu stava? Dvije su činjenice koje poznavaoci prilika navode kao važne - bez članstva u NATO Srbija će teško postati članica EU, a ostaće i bez zaštite u slučaju ozbiljnijeg sukoba u regionu.

Nakon ulaska Crne Gore u NATO još samo dvije zemlje u okruženju Srbije nisu članice tog saveza. Za Makedoniju je to možda i pitanje vremena, dok bi put BiH ka toj vojnoj organiziciji bio vjerovatno mnogo teži, piše "Blic".

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će Vlada Srbije morati da razmisli o vojnoj neutralnosti, ukoliko ubrzo nakon Crne Gore u NATO uđu Makedonija i BiH.

Zašto nije dobro da vojno neutralna Srbija bude u potpunosti okružena članicama Alijanse?

"Dobar dio srpskog naroda živjeće u državama NATO i to ne možete ignorištete. Takođe, bićemo u situaciji da smo potpuno okruženi Alijansom, a nemamo vojne saveznike. To što održavamo vojne vježbe sa Rusijom i Bjelorusijom, a onda i sa Amerikom, to je lijepo, ali to nije savezništvo", objašnjava Radić za "Blic".

On kaže da treba vidjeti kakve su Srbiji alternative, ali je problem što su srpski političari ostrastili ljude i manipulisali njihovim emocijama.

"Podrška Srbije članstvu u NATO bila je znatno veća 2002. godine, kada su rane od bombardovanja bile najsvježije, nego danas. Stvorena je klima "za" i "protiv". Nismo se ozbiljno i argumentovano bavili pitanjem šta dalje", tvrdi Radić.

Bivši pomoćnik ministra odbrane Srbije Bojan Dimitrijević smatra, međutim, da eventualno članstvo BiH i Makedonije u NATO neće natjerati Srbiju da preispita svoj stav o vojnoj neutralnosti, koji je zvanično definisan skupštinskom rezolucijom iz 2007. godine. On navodi da bi se to prije desilo u slučaju većih sukoba na Kosovu, u Makedoniji ili Bosni, jer bi to direktno uticalo na nacionalnu bezbjednost Srbije.

"Ono što nam škodi je i to što se članstvo u NATO prepoznaje kao stepenica za ulazak u Evropsku uniju. Tu preovlađuju više političko-ekonomski nego bezbjednosni razlozi", kaže za "Blic" Dimitrijević i dodaje da Srbija već ima dobru saradnju sa NATO kroz Partnerstvo za mir.

I ne samo dobru, vjerovatno najjaču saradnju koju država nečlanica može da ima sa Alijanom. Upravo iz tog razloga, Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove smatra da je Srbija bezbjedna.

"To što smo okruženi državama NATO ne vidim kao nešto je loše ili što ugrožava našu bezbjednost. Naprotiv, nalazimo se u nekoj vrsti bezbjednosne kolijevke. Osim što smo članica Parterstva za mir, od novembra prošle godine pripadamo borbenoj grupi EU "Helbrok". Naša bezbjednost je utemeljena i saradanjom sa državama regiona", navodi Novaković.

On, međutim, dodaje da uvijek postoji prostor za veću saradnju.

"Treba da vidimo što je naša strategija i, po tom pitanju, uvijek treba isključiti emocije", kazao je Novaković za "Blic".

Bonus video: