Zaev: Osiguraćemo uslove za slobodan rad medija

112 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Aleksandar Rodić, Foto: Vlada.mk
Zoran Zaev, Aleksandar Rodić, Foto: Vlada.mk
Ažurirano: 06.06.2017. 08:41h

Premijer Makedonije Zoran Zaev poručio je da je makedonska vlada odlučna da osigura uslove za objektivno i profesionalno novinarstvo.

On je na sastanku sa Aleksandrom Rodićem, predsjednikom jedne od najvećih balkanskih izdavačkih kuća (Adria Media Group) poručio da je pred Makedonijom izazov reforme institucija i osiguranja boljeg života za građane.

"Vlada je odlučna sprovesti temeljne reforme za demokratizaciju društva, uključujući sigurnost i uslove za objektivno i profesionalno novinarstvo", kazao je Zaev.

Na sastanku je istaknuta važnost slobode medija koji su nepristrasno izvještavali o političkim zbivanjima u Makedoniji za vrijeme političke krize i potreba za slobodom medija što je i obaveza Makedonije kako su to istakli u izvještajima Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija i institucija.

Zaev je pohvalio doprinos AMG u borbi na pravo za slobodu informacija u Makedoniji i regionu.

Rodić je Zaevu kazao da je slogan te firme "uvijek na strani građana" i da nastoje da javnosti prezentuje informacije bazirane na činjenicama i argumentima.

On je upoznao Zaeva sa planovima za dalje širenje i razoj uprkos finansijskim poteškoćama i raznim pritiscima.

U isto vrijeme, premijer Zoran Zaev, pohvalio doprinos Adria Media Grupe u borbi za pravo na slobodu informacija, te u Makedoniji i regiji.

„Temelj svakog demokratskog društva su sloboda govora i sloboda medija. Vlada će osigurati takve sulove rada za medije u zemlji, rekao je Zaev na kraju sastanka.

Bonus video: